Whisky Rising
Of je nu een fan van Japanse whisky bent of niet, dit is een boek dat elke rechtgeaarde whiskyliefhebber zou moeten aanschaffen. De auteur is zeer goed onderlegd, en dat zal geen verbazing wekken als je weet dat deze Belgische whiskykenner niet alleen in Japan woont, maar ook nog eens de man achter het uitstekende Japanse whiskyblog nonjatta is. En hij schrijft ook geregeld in de bladen waar het om gaat.
Dit boek bewijst dat hij niet alleen op de korte afstand zijn pen beheerst, maar de marathon ook weet te lopen. Ik heb genoten van dit lijvige en rijk geïllustreerde boek, dat ik voor een groot deel in het vliegtuig (naar de VS en weer terug naar Europa) met rode oortjes heb gelezen.
Na een korte verantwoording (opmerkelijk, want die staan eigenlijk altijd achterin een boek, maar dit werkt eigenlijk net zo goed), een voorwoord van Cocktail Wonder Jim Meehan en een heldere inleiding van de auteur volgt Part 1: A History of Japanese Whisky. Eindelijk eens de geschiedenis van Japanse whisky nauwkeurig uit de doeken gedaan. De toon is gezet in 75 pagina’s.
Dan volgt Part 2: The Stills: Japanese Distilleries Present & Past dat het leeuwendeel van het boek beslaat. In maar liefst 173 pagina’s en 13 hoofdstukken beschrijft de auteur niet alleen de bekende distilleerderijen maar ook de kleine die in opkomst zijn en daarna de ‘lost distilleries’, wat zeer boeiend leesvoer oplevert. Van Eycken kreeg de master distillers wel aan het praten, waar dat Roskrow in zijn boek Whisky Japan (2016) niet echt lukte. Dat zal voor een niet onbelangrijk deel te maken hebben met het feit dat eerstgenoemde veel beter in de materie is ingevoerd dan laatstgenoemde, die, naar ik ooit uit betrouwbare bron vernam, zelf nooit in Japan schijnt te zijn geweest.
Part 3: Drinking Japanese Whisky, gaat over het drinken van Japanse whisky en is in vier hoofdstukken onderverdeeld: Ways of Drinking; An Insider’s Guide to Japanese Whisky Bars; Iconic Japanese Whisky Series (waarbij ik van mijn stoel viel toen ik las dat 20 jaar geleden de Card series die nu zo geliefd zijn bij verzamelaars en kenners, zo’n beetje bij het grof vuil dreigden te worden gezet; gelukkig is dat niet gebeurd, en je kunt lezen hoe dat kwam, dat ga ik niet verklappen!); Into the Glass: 33 Shades of Liquid Gold omvat een aantal uitgelezen proefnotities van uiteenlopende Japanse whiskies.
Indexen, kaarten, bronnen, en foto credits staan er allemaal keurig in. Ook is er een postscript in de vorm van drie interviews met outsiders die iets met Japanse whisky hebben. Dat vond ik het enige minpuntje aan het boek. Had voor mij niet gehoeven. Het is een stijlbreuk, die korte interviewtjes die bijna op advertorials lijken. Gelukkig beslaat dat maar 9 pagina’s van de in totaal 400(!) en laat dat je zeker niet weerhouden het boek aan te schaffen. De vormgeving is prettig, behalve de witte tekst die af en toe in bruine kaders staat. Het corps in die kadertjes is wat klein en het leest ook niet echt prettig. Misschien kan daar in een herdruk wat aan gedaan worden, want een herdruk verdient dit boek zonder meer.
Er zijn bepaalde boeken die inhoudelijk met kop en schouders boven de meeste whiskyliteratuur uitsteken. Daar hoort Whisky Rising zonder meer bij. Pure klasse, Stefan. Van harte gefeliciteerd met dit standaardwerk over Japanse whisky, want zo wil ik het beslist wel noemen.
- Auteur: Stefan Van Eycken
- Uitgever: Cider Mill Press – 2017
- Taal: Engels
- Uitvoering: hardcover, binnenwerk full colour, 400 pagina’s
- ISBN 978 1 604 336979
- Retailprijs:35.- USD (circa 30 €)