User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 
  • Whisky BurnWhisky Burn
  • Distilleries of Scotland by Vespa

Op 10 december 2015 vond de officiële launch van dit opmerkelijke boek plaats. The Famous Spouse en ik waren persoonlijk uitgenodigd door de auteur, op voorwaarde dat ik zijn exemplaar van The Road to Craigellachie voor hem zou signeren. Daar kun je natuurlijk geen nee tegen zeggen. Wat ook hielp was het feit dat de presentatie in Amsterdam werd gehouden op de hoofdstedelijke dependance van de Wittenborg University. Dat scheelde een vliegticket of twee, want de auteur, hoewel op-en-top een Engelsman, woont alweer jaren in Zwitserland. Ben Birdsall is echter veel meer. Hij fotografeert en schildert ook. Daarnaast heeft hij al tijden een heftige liefdesaffaire met een oude Italiaanse scooter. En hij kan improviseren als de beste. En het is ook nog een beminnelijk mens met een heerlijke tongue-in-cheek humor, waar de Britten patent op lijken te hebben.

Wat begon als een idee om met zijn Vespa een reis door Schotland te maken en daar het landschap te gaan schilderen en fotograferen, groeide uit tot veel meer dan dat. Een heerlijk reisverhaal doordrenkt van whisky – een onderwerp mij niet geheel onbekend. Birdsall pakte zijn Vespa op een pallet – liet die naar Glasgow vliegen en vertrok vandaar om in 3 weken een epische tocht te vervolmaken. En onderweg allerlei soorten weer tegen te komen. Kinderachtig was hij niet, hij sliep onderweg in een klein, in Italië gekocht tentje, dat bij de eerste de beste bui niet waterdicht bleek te zijn. Dit euvel werd onderweg verholpen.

Het verslag van deze bijzondere reis is vervat in een mooi oblong boek, waarin de titel met een laser is uitgestanst, zo vertelde vormgeefster Mariëlle Leusink ons tijdens de presentatie. Uit de meer dan 850 foto’s die ze kreeg aangeleverd, moest ze lerende weg (in whiskyland) uit zien te vinden wat waarbij hoorde. Ze koos voor een rustige, prettig lezende twee-koloms opmaak, waarbij de foto’s functioneel over de pagina’s zijn verdeeld. De afmetingen van het boek zijn exact die van de schilderijtjes die Ben onderweg maakte. Ze zijn eveneens in het boek opgenomen, naast een aantal tekeningen van de veelzijdige auteur. Mooi, mooi, mooi. Snel aanschaffen – er zijn maar 2.000 boeken van gedrukt, wist de uitgever mij te vertellen. Dit kon wel eens een collector’s item worden !

  • Auteur: Ben Birdsall
  • Uitgever: Wittenborg University Press, 2015
  • Taal: Engels
  • Uitvoering: 312 pagina’s full colour, hard cover met stofomslag.
  • Formaat: 300x200x25 mm
  • ISBN 978 94 6228 597 2
  • Retailprijs: € 85,00