Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Cover Whiskies GaloreWhiskies Galore

  • A Tour of Scotlands Island Distilleries

Ik kijk altijd met plezier uit naar een nieuw boek van Ian. Ik houd van zijn schrijfstijl en zijn humor. Daarin werd ik wederom niet teleurgesteld. Het is ditmaal geen 101 Islands You Have to Visit before You Die geworden, maar een zeer onderhoudend reisverhaal. Niet alleen langs de negen Schotse whisky-eilanden maar ook langs memory lane. Ian’s ouders namen hem als klein ventje op vakantie mee naar een groot aantal eilanden, niet eenmaal maar diverse malen. De auteur beschikt daarom over een arsenaal aan anekdotes van vroeger en die rijgt hij zeer aangenaam aan verhalen uit de tijd dat hij professioneel in de whiskywereld ging werken en aan het heden. Waar hij dat relevant acht, hangt Ian er ook interessante historische feiten aan die niet allemaal direct met whisky te maken hebben, en door deze uitstapjes wordt de vertelling alleen maar kleurrijker.

Verwacht geen uitgebreide technische informatie of bloemrijke proefnotities. Hier is een verhalenverteller aan het woord die in de inleiding van het boek al heeft laten weten dat het een ‘account of a personal journey’ is. Een beetje De Weg naar Craigellachie maar dan anders. Ik vond het bijzonder vermakelijk om te lezen dat Ian ooit overwogen heeft om Tobermory Distillery te kopen, om maar eens iets te noemen. Ook blijkt hij een voorkeur voor het schrijven met vulpen te hebben en koos voor elk hoofstuk een andere pen en inkt. De keuze daarvoor licht hij steeds toe.

De reis begint op Arran. Daarna volgen Jura, Mull, drie hoofdstukken Islay, dan Harris & Lewis, Raasay en Skye. De reis eindigt op Orkney waar de auteur contempleert dat dit misschien wel het eiland is waar hij ooit zou kunnen wonen.

Wie Ian een beetje kent, weet dat hij een soort haat/liefde verhouding met de marketing van whisky heeft. Aan de ene kant is hij, terecht, trots op wat hij zelf op dat gebied bereikt heeft, aan de andere kant wil hij nog wel eens een sneer naar bepaalde marketingafdelingen uitdelen. Die dualiteit ontbreekt in dit boek wederom niet. Maar bovenal is het Buxton Galore!

Mijn advies: niet aarzelen, gewoon kopen!

  • Whiskies Galore
  • Ondertitel: A Tour of Scotlands Island Distilleries
  • Auteur: Ian Buxton
  • Uitgever: Birlinn Ltd
  • Taal: Engels
  • Uitvoering: Hardcover met stofomslag 246 pagina’s zwart/wit met 16 pagina’s kleurkatern in het midden
  • ISBN 9781780274423
  • Retailprijs:GBP 16.99 (ca. EU 19.--)