Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
  • Cover Whiskey And Spirits for DummiesWhiskey & Spirits for Dummies
  •  

Lang geaarzeld, maar na jaren toch aangeschaft. De auteur van dit ‘meesterwerk’ was ten tijde van publicatie uitgever/redacteur van de Beverage Alcohol Market Report, een internationale e-letter voor marketing executives in de wereld van bier, wijn en gedistilleerd.

Zelfs met een enorme “staff” die hem terzijde stond is Luntz er niet in geslaagd om hier iets van te maken. Het boek is incompleet, inaccuraat en ongelooflijk flauw. Zijn gebrek aan kennis van whisk(ey) camoufleert de auteur met zouteloze grapjes, waarbij hij regelmatig in herhaling valt.

Volgens Luntz krijgt single malt whisky zijn rokerige smaak doordat er turf wordt gebruikt bij de verhitting van de … mash. Ik moest het een paar keer lezen, maar het staat er echt. Ook historisch is Luntz niet bij de tijd. Eerst laat hij Geber in de 8ste eeuw het distilleren uitvinden, waarna hij klakkeloos vermeldt dat St. Patrick het distilleren in de 5de eeuw naar Ierland heeft gebracht. Het zijn slechts twee voorbeelden van hoe de man de bocht uit vliegt.

Bij de Amerikaanse whiskey’s lijkt het even iets beter te gaan maar ook daar is onnauwkeurigheid al snel troef. Met Ierse en Welshe namen heeft Luntz moeite, gezien de consequent foute spelling van Tyroconnell en Pendryn. Voor het gemak slaat hij de distilleerderijen in Engeland, Europa en Australië maar helemaal over.

Kortom: miskoop van het jaar.

  • Titel: Whiskey & Spirits for Dummies
  • Auteur: Perry Luntz
  • Uitgever: Wiley, 2008
  • Taal: Engels
  • ISBN: 978 0 470 11769 9
  • Prijs: 19,95 $