Gebruikerswaardering: 3 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter inactiefSter inactief
 
 • Cover Whiskey & PhilosophyWhiskey & Philosophy
 • a Small Batch of Spirited Ideas

In 20 essays, verdeeld over 5 “units”, worden whisk(e)y en filosofie op smakelijke, vaak vermakelijke, soms wat vergezochte, maar meestal contemplatieve wijze aan elkaar geknoopt. Zeventien van de twintig beantwoorden aan datgene wat je van de titel mag verwachten. Drie hoorden er mijns inziens niet in thuis, omdat ze niet met filosofie van doen hadden (respectievelijk geschiedenis, feminisme en namedropping).

In Unit 1 – The History and Culture of Whiskey – springt essay nr. 2, van de hand van Ian Buxton, eruit, getiteld Provenance and Authenticity - The Dual Myths. Met enige zelfspot neemt Buxton de marketing van whisky op de hak, maar filosofeert ook over de waarde van afkomst.

In Unit 2 – The Beauty and Experience of Whisky – sprongen essays nr. 6 en 8 er voor mij uit. Eerstgenoemde, van de hand van Robert Arp, gaat in op de hedonistische paradox van pijn en plezier. Laatstgenoemde, geschreven door Douglas Burnham en Ole Martin Skilleas, behandelt de fenomenologie van whisky, waarbij de auteurs dieper ingaan op de wijze waarop whisky’s prijzen winnen.

Unit 3 – The Metaphysics and Epistemology of Whiskey - sprak mij het meeste aan, wellicht omdat hier beide terreinen uit de titel het meest beeldend tot elkaar kwamen. Essay 12 van Jerry Dalton, voormalig master distiller van Jim Beam, gaat in op de (on)zekerheden van het proeven. Deze auteur is wellicht het meest verbonden met het thema want hij heeft ook een filosofisch werk op zijn naam staan over de Tao Te Ching. Essay 13 van Steve F. Geisz vond ik verreweg het leukste. Met een knipoog naar John Lee Hooker noemde hij zijn essay One Bourbon, One Scotch and One Buddhist Theory of No-self. Dit essay is een must voor iedereen die afweegt of hij nog een whisky neemt of niet. Essay 14 – What do Tasting Notes Tell Us? – van Ian Dove, zou ook geschreven kunnen zijn door Ap Dijksterhuis. De wijze waarop Dove de verschillen in aanpak en de impact daarvan laat zien tussen de proefnotities van Michael Jackson en Jim Murray is leerzaam en vermakelijk tegelijk.

In Unit 4 - Ethics and Whiskey – gaat mijn voorkeur uit naar essay 17, van Jason Kawall. Hij trekt parallellen tussen overlevingsmechanismen van levende wezens en distilleerderijen.

Unit 5 – de laatste – Whisky: A sense of Place – geeft in drie essays weer wat de invloed van de omgeving en de cultuur op het nuttigen van whisky is. Essay nummer 20, de laatste in het boek, geschreven door de Amerikaanse Susie Pryor en de Schot Andrew Martin, kwam bij mij het sterkste over.

Appendix A – Whisky Tasting Notes en Appendix B – Our Favorite Whiskey Cocktails hadden voor mij niet in het boek te hoeven worden opgenomen. Ze voegen namelijk niets toe aan het thema. De biografieën van de verschillende auteurs en de index zijn wel handig.

Ten slotte: Al met al zeker een boek dat het waard is om gelezen te worden. Een originele uitbreiding van de immer uitdijende wereldwijde whiskybibliotheek.

 • Titel: Whiskey & Philosophy
 • Ondertitel: A Small Batch of Spirited Ideas
 • Samenstelling en redactie: Fritz Allhoff en Marcus P. Adams
 • Bijdragen van 22 auteurs, waaronder Chris Bunting, Ian Buxton, Jerry Dalton, Andrew Martin en David Wishart. Voorwoord van Charles MacLean
 • Uitgever: Wiley, 2009
 • Taal: Engels
 • Uitvoering: paperback, zwart/wit, 366 pagina’s, full colour omslag
 • ISBN: 978 0 470 3121 4
 • Prijs: US$ 21,95