Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
  • Cover Whiskey DistilledWhisk(e)y Distilled
  • A Populist Guide to the Water of Life.

De auteur is Spirits Sommelier en Director of Whiskey Education in the Flatiron Room in Manhattan, NYC. Dat word je niet zomaar. In de introductie van acht pagina’s legt Heather Greene allereerst uit hoe dat zo gekomen is. Na een 10-jarige carrière als professioneel solomusicus (keyboards, zang en songwriting), gooide ze het roer radicaal om. Haar man ging studeren in Edinburgh en ze ging mee. Als muzikant kwam ze daar niet aan de bak.

Ze ging op zoek naar een baantje en vond dat bij toeval bij de Scotch Malt Whisky Society. Ze zou, volgens eigen zeggen, de eerste Amerikaanse worden die een keer in het tasting panel van de SMWS zitting mocht nemen. Daarna werd ze actief als brand ambassador voor Glenfiddich en beschouwt Ian Millar als een van haar belangrijkste leermeesters. Uiteindelijk keerde ze terug naar de VS, met een bak vol kennis, die ze nu succesvol in de praktijk brengt.

Het centrale thema in haar boek is smaak en hoe je whisky kunt leren ontdekken. In zes hoofdstukken doceert ze haar opgedane kennis. Heather gebruikt nogal graag zinnen die beginnen met “ik ga jullie nu leren dat” en “jullie moeten begrijpen”, en “zoals ik al heb verteld”. Omdat ze de tekst doorspekt met persoonlijke anekdotes en belevenissen, hier en daar met de nodige zelfspot, ontstijgt het boek het niveau van puur lesmateriaal, hoewel het daarvoor, met name voor de Amerikaanse markt, zonder meer geschikt is.

Hoofdstuk 1 is getiteld Whisky Fundamentals, waarna Hoofdstuk 2 zich buigt over het ontstaan van de vele smaken in whisky. De verschillen worden verder uitgewerkt in hoofdstuk 3, getiteld Whisky Around the World. De titel is groter dan het verhaal. Schotland, de VS, Ierland en Japan worden in extenso behandeld, maar Canada en de rest van de wereld worden in enkele pagina’s afgeserveerd. Daar doet ze zichzelf mee te kort, en de lezer ook. Hoofdstuk 4 bevat een hele serie tips hoe je zelf een collectie kunt opbouwen, over glaswerk en andere whisky parafernalia. Hoofdstuk 5 is gewijd aan cocktails en Hoofdstuk 6 aan whisky en eten. Ook steekt Heather haar liefde voor whisky en muziek niet onder stoelen of banken, en dan ben je bij mij natuurlijk aan het goede adres.

Een bijzonder interessante invalshoek en iets wat ik nog niet eerder tegen ben gekomen, trof ik aan in de appendix Whisky for the Wine Lover: uitgebreide tabellen met whisky- en wijnkarakteristieken, vervat in 14 pagina’s.

Kortom, de auteur heeft veel kennis, kan goed uitleggen en voegt ook iets nieuws toe. Wie voor lief neemt dat het hier en daar nogal belerend overkomt, inclusief de nodige verwijzingen en herhalingen, en dat het primair op een Amerikaans publiek is gericht, heeft hier zeker een leuk en onderhoudend boek aan. Er zijn maar weinig echt goede whiskyschrijvers van de andere kunnen Heather Greene is wat mij betreft een welkome aanvulling. Van mij mag ze ook zo’n boek over wijn schrijven ! Ergo, ik beveel Whisk(e)y Distilled van harte aan.

  • Auteur: Heather Greene
  • Uitgever: Viking Studio - 2014
  • Taal: Amerikaans-Engels
  • Uitvoering: Hardcover met stofomslag, 254 pagina’s, waarvan 16 pagina’s full colour
  • ISBN 978 0 670 01680 8
  • Retailprijs: $25,-- (ca. € 20,50)