The Way of Whisky
De ondertitel van dit boek beschrijft in dubbel opzicht wat de auteur met dit boek heeft beoogd. Het is niet alleen een reis rond de distilleerderijen in Japan maar net zo goed rond de geschiedenis, de cultuur, de gebruiken, de natuurlijke omgeving.
Het behoeft geen betoog dat Dave een kenner bij uitstek is van whisky’s uit het land van de rijzende zon. Dat hij zich ook zeer ingeleefd heeft in de cultuur en de gebruiken, en al meer dan 20 jaar lang regelmatig in Japan vertoeft weet niet iedereen. Hij voelt zich er echt thuis, dat merk je aan de wijze waarop hij de reis beschrijft.
Dit boek ontwikkelt zich in een totaal andere richting dan Stefan Vaneycken’s nieuwe klassieker over het onderwerp en is minstens zo goed. Dave heeft geprobeerd, en is daar mijns inziens uitstekend in geslaagd, om de sfeer van Japan over te brengen op papier, in woorden en met behulp van een Japanse fotograaf die hem overal vergezelde en van reisgezel tot vriend werd.
Tussen de portretten van de distilleerderijen en hun master distillers door, wijdt Dave aandacht aan gebruiken als de theeceremonie, mizunara, eten, uitgaan, whiskybars, specifieke Japanse begrippen, de natuur, het reizen op zich en dat wisselt hij af met persoonlijke bespiegelingen over de spirit van Japanse whisky en de makers ervan.
Wat mij betreft had het boek ook To Capture the Spirit mogen heten, want daar is Dave alleszins in geslaagd. Ik ben zelf (nog) niet in Japan geweest, maar na lezing van het boek voelde ik me voor het eerst een beetje dichterbij dat land en begrijp ik waar traditie en innovatie elkaar in harmonie ontmoeten, en wat de drijfveren van de Japanse whiskymakers zijn.
Dankjewel Dave, voor het mooiste boek dat je tot nog toe over whisky hebt geschreven!
- Titel: The Way of Whisky
- Ondertitel: A Journey around Japanese Whisky
- Auteur: Dave Broom
- Uitgever: Mitchell Beazley - 2017
- Taal: Engels
- Uitvoering: full colour, hard cover, deels linnen deels karton, 256 pagina's
- ISBN: 978 1 78472 142 8
- Prijs: 50.- euro