Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
  • Cover The Thirsty MuseThe Thirsty Muse
  • Alcohol and the American Writer

Recentelijk opgepikt in een 2de-hands boekenzaak. Aan de hand van vier beroemde Amerikaanse auteurs – William Faulkner, F. Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway en Eugene O’Neill – analyseert Tom Dardis de literaire kwaliteiten en het drinkgedrag van de vier heren.

Waar Faulkner blijkbaar altijd dronk, zowel voor, tijdens als na het schrijven, wenste Hemingway pas alcohol tot zich te nemen wanneer hij klaar was met de zelf opgelegde voorraad woorden per dag. Pas later in zijn loopbaan week hij daarvan af. De andere twee heren zwierven er een beetje tussenin. Fitzgerald kon beslist niet tegen drank, O’Neill wist tussendoor 20 jaar nuchter te blijven maar begon opnieuw fors in te nemen aan het eind van zijn leven. Hij schreef afwisselend goede en minder goede toneelstukken.

De in alcohol gedrenkte levenslopen zijn boeiend om te lezen en wat geen verbazing zal wekken, naarmate het drankgebruik toeneemt, gaat de kwaliteit van het geleverde werk omlaag, een enkele opleving daargelaten. Hemingway schreef zijn met de Nobel-prijs bekroonde Old Man and the Sea (1954) vrij laat in zijn carrière. Zelf vind ik dat beslist niet zijn beste boek, van mij had hij For Whom the Bell Tolls (1940) die prijs in ontvangst mogen nemen.

The Great Gatsby (1925) van Fitzgerald verdient extra aandacht. Het verhaal zou losjes gebaseerd zijn op George Remus die in Craig Holdens The Jazzbird (2002) een grote rol speelt, in het Nederlands verschenen onder de titel De Waanzin van Whisky, welk boek ik al eens voor Whisky Passion heb gerecenseerd. Holden zou zomaar geïnspireerd kunnen zijn door Fitzgerald’s verhaal, die Remus overigens niet met name noemde.

Wat Dardis ook duidelijk stelt in het verhaal is dat alcoholisme een genetische afwijking is en als erfelijke ziekte gezien moet worden. Je gaat volgens hem ook niet drinken omdat je depressief bent, maar je wordt depressief van te veel drinken. Hij is de overtuiging toegedaan dat therapie niet, of slechts tijdelijk, helpt. Eenmaal een alcoholist, altijd een alcoholist ... Het boek is uit 1989 en Darden heeft de toen geldende ideeën hierover gevolgd. Ik ben geneigd met hem in te stemmen, gelet op voorbeelden in mijn directe omgeving.

Zelf drink ik niet tijdens het schrijven, dat werkt niet voor mij. Na gedane arbeid is een goed glas whisky een beloning voor me. Ik schrijf daarentegen wel regelmatig tijdens het drinken, maar dan hebben we het over proefnotities. Die werk ik de volgende dag uit, nuchter ...

  • Titel: The Thirsty Muse
  • Ondertitel: Alcohol and the American Writer
  • Auteur: Tom Dardis
  • Uitgever: Ticknor & Fields - 1989
  • Taal: Engels
  • Uitvoering: Hardcover met stofomslag, 216 pagina’s
  • ISBN: 0 89919 376 5
  • Prijs bij verschijnen: niet bekend