Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
 • Cover The Terroir of Whiskey
 • The Terroir of Whiskey
 • a Distiller's Journey into the Flavor of Place
 • thumb Banner Whisky boeken

 

Rob Arnold is de master distiller van TX Whisky Distillery in Texas en derde generatie uit een familie die in de whiskeyindustrie werkt. Daarnaast is hij een PhD candidate in plant breeding and genetics aan de Texas A&M University. Met andere woorden, hij is zowel praktisch als theoretisch goed onderlegd.

Het boek is in drieën opgedeeld. Part II – Fashioning Flavor, Tasting Terroir; Part II – A Roadmap to Terroir; Part III – Following the Map. Wat Arnold probeert te onderzoeken is in hoeverre graan de smaak van een uiteindelijke whiskey beïnvloedt. Hij beperkt zich daarbij niet tot bourbon en rye, maar maakt ook de oversteek naar Ierland en Schotland, waar hij respectievelijk Waterford Distillery en Bruichladdich bezoekt, beiden bekend (en berucht) vanwege hun obsessie voor ‘terroir’. In mijn optiek had hij ook Speyside in zijn onderzoek moeten betrekken en bijvoorbeeld Benromach bezoeken die ook ‘organic malt’ op de markt brengen. Om alleen af te gaan op één distilleerderij op Islay en daarmee ‘Schotland’ in het onderzoek te betrekken is mij te kort door de bocht.

De overlappende flavour maps die de auteur in de vorm van tabellen door het boek heen gebruikt, zijn verhelderend en interessant.

Arnold identificeert in zijn thuisland enkele distilleerderijen die alleen stoken van lokaal verbouwd graan. De term ‘lokaal’ verbindt hij gaandeweg het onderzoek niet meer aan een bepaalde staat, maar aan een regio (bijvoorbeeld rond Louisville, Kentucky waar distilleerderijen graan uit Indiana (net over de Kentucky rivier) als ‘lokaal’ beschouwen, maar graan uit het zuidoosten van Kentucky veel minder. Terecht stelt hij dat ‘terroir’ niet met door de mens getrokken grenzen wordt gedefinieerd, maar bodemgesteldheid (en, in mindere mate, de wijze van farming).

Ik vond het fascinerend om te lezen hoever je met wetenschappelijk onderzoek kunt gaan om te onderzoeken hoe een bepaalde graansoort, van een bepaalde akker, na distillatie kan verschillen van het product van een andere akker. Dat zou het bestaan en het kunnen proeven van ‘terroir’ kunnen bevestigen, zij het dat de meeste distillateurs graan van diverse farms en zelfs uit diverse landen sourcen en dat afnemen van grote leveranciers die in bulk inkopen, alles ‘bij elkaar gooien’ en dan als een ‘commodity grain’ aan de distillateurs verkopen.

Het boek is volgens mij een uitwerking van zijn afstudeerthese die hij bij het schrijven van deze recensie nog niet helemaal heeft afgerond. Voor een wetenschapper heeft hij overigens een zeer toegankelijke schrijfstijl.

De conclusie van het boek is vrij dun en ik vraag me af of de auteur hiermee weg komt om dit boek als these geaccepteerd te krijgen. Uiteindelijk geeft hij toe dat je in new make spirit wel duidelijke smaakverschillen tussen verschillende granen van verschillende akkers kunt waarnemen, maar of dat gedurende fermentatie, distillatie en rijping standhoudt, is maar zeer de vraag. Hij definieert ‘terroir’ na zijn zoektocht ook een stuk breder en betrekt daar de mensen en de plek waar je de whisky of whiskey proeft, ook bij. Iets waar ik me wel in kan vinden, hoewel hij daarbij van het wetenschappelijke pad afwijkt en er een stuk emotie aan toevoegt. Daar is overigens niks mis mee wat mij betreft.

Als je een stukje fundamentele scheikundige kennis wilt opdoen over graan en grond in relatie tot een gedistilleerd product, dan is dit je boek.

 • Ondertitel: A Distiller’s Journey into the Flavor of Place
 • Auteur: Rob Arnold
 • Uitgever: Columbia University Press, New York - 2021
 • Taal: Engels (US English)
 • Uitvoering: Hardcover, met stofomslag, zwart/wit, 354 pagina’s
 • ISBN: 978 0231 194587
 • Prijs: € 27,95