Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
  • The Summer of Beer and WhiskeyThe Summer of Beer and Whiskey
  •  

Een titel om je vingers bij af te likken. Als je van beide dranken houdt, en dat doe ik. De ondertitel luidt: How brewers, barkeeps, rowdies, immigrants, and a wild pennant fight made baseball America’s game.

OK, whiskey en bier worden regelmatig genoemd, maar je moet wel echt van baseball houden om dit boek te kunnen waarderen. Achorn neemt ons mee naar het Amerika van 1883, toen baseball ten dode leek opgeschreven.

Een Duitse immigrant, Chris von der Ahe, blaast de sport nieuw leven in door de American Association op te richten en ook op zondag – destijds nauwelijks denkbaar – wedstrijden te laten spelen. Zijn team, de St. Louis Browns, bestaat uit een aantal getalenteerde spelers, maar met zijn captain Ted Sullivan, weet de eigenaar het team niet in de touwen te houden. Ze hoeren en snoeren wat af, drinken buitensporige hoeveelheden drank en weten de volgende dag toch nog te spelen. En dat zonder handschoenen of beschermende kleding, afgezien van een masker voor de catcher.

Achorn volgt ook andere teams in zijn boek, waaronder de Cincinnati Reds en de Philadelphia Athletics, waar het al niet veel anders schijnt toe te gaan. Tot op het laatst blijft het spannend wie kampioen wordt. In de epiloog vertelt de auteur hoe het de spelers uit dat beroemde en beruchte seizoen verder ging. De meesten overleden al vroeg, niet zelden door problemen met hun nieren, hun lever of hun hoofd . Dat laatste gezien de vele blessures die de spelers opliepen. Er werd gevochten op dood-en-leven. Vanaf 1884 begint dan de opmars van baseball als de grote Amerikaanse sport. Een opmars die niet meer gestuit zou worden.

Het boek komt wat langzaam op gang, maar wordt gaandeweg steeds fascinerender. Wel moest ik regelmatig aan de Famous Spouse tekst en uitleg vragen omtrent bepaalde uitdrukkingen. Er staat namelijk veel “slang” in wat betreft de sport zelf. Desalniettemin heb ik me uitstekend met het boek vermaakt. Een mooi stukje sporthistorie, doordrenkt in de dranken uit de titel.

  • Auteur: Edward Achorn
  • Uitgever: Public Affairs - 2013
  • Taal: Amerikaans Engels
  • Hardcover met stofomslag, 320 pagina’s
  • ISBN 978-1-61039-260-0
  • Retailprijs: US$ 26,99 / € 11,25