Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
  • The StillmanThe Stillman

Op Islay vond ik onlangs in The Celtic Shop een exemplaar van dit begin 2014 verschenen boek. De tekst op de achterkant sprak me wel aan en na enkele paragrafen gelezen te hebben besloot ik het meteen maar aan te schaffen.

Ik heb het binnen twee dagen uitgelezen. De titel suggereert een whiskyboek, maar het is een (debuut-)roman, met in de hoofdrol een 50-jarige still man op een distilleerderij in het noorden van Schotland.

Het verhaal is in de eerste persoon geschreven, met twee tijdlijnen die elkaar afwisselen. Hele stukken zijn, zoals het op mij overkomt, als in een stream of consciousness geschreven. Daarom deed de schrijfstijl me regelmatig aan Kerouac en soms ook aan Faulkner denken. Toch heeft McCulloch wel degelijk een duidelijk eigen toon. De ene tijdlijn speelt zich af in Cuba, zo’n 10 jaar geleden, de andere in het hedendaagse Schotland. De auteur schuift de beide verhalen prachtig ineen. Beide lijnen wisselen elkaar in balans af en je wilt gewoon weten wat er verder gebeurt. De hoofdpersoon beziet zijn leven en becommentarieert dat met een flinke dosis cynisme en zwarte humor, maar trekt dat nergens over de top.

Collega-auteur James Robertson vatte het mooi samen met de volgende aanbeveling op de website van de uitgever: “How do the pieces of a life fit together?’ This is the key question that protagonist Jim Drever has to answer as he negotiates family dysfunction, workplace rivalries and emotional journeys. In The Stillman Tom McCulloch chronicles lives veering between sourness and cynicism, energy and optimism, and does so with acute observation and wickedly black humour.”

Conclusie: Verwacht geen whiskyboek pur sang. Wel hier en daar een kijkje achter de schermen van de (fictieve) distilleerderij. Zeer leesbaar, voor wie van het genre houdt.

  • Auteur: Tom McCulloch
  • Uitgever: Sandstone Press – 2014
  • Taal: Engels
  • ISBN: 978-1908-737670
  • Uitvoering: Paperback , 276 pagina’s, zwart/wit
  • Afmetingen: 128x198x21 mm
  • Retailprijs: US$ 16,95 / £ 8.99 / € 10,99