The Science and Commerce of Whisky
Voor zijn nieuwste boek verkoos Ian Buxton samen te werken met een co-auteur. Niet de eerste de beste. Paul Hughes is sinds 2005 Professor of Brewing and Distilling aan de Heriot-Watt University in Edinburgh. Ook leidt hij een onderzoeksprogramma naar de aspecten van whisky en andere gedistilleerde dranken. Voorwaar een autoriteit.
Het resultaat is, om in het jargon te blijven, een ultra premium blend tussen wetenschap en handel.
In het 1ste hoofdstuk, getiteld Whisky’s Historical Development, zet Ian compact en knap uiteen waar whisky vandaan komt en waar de drank wereldwijd naar toe is gevloeid. In het 2de hoofdstuk, Scotland, zoomt hij in op de Schotse geschiedenis van de drank der dranken. Beide hoofdstukken zijn uitstekend leesbaar. Ondanks de vele jaartallen en cijfers die genoemd worden, houdt Ian er goed de vaart in en het wordt nergens saai.
Daarna geeft hij de pen aan Hughes die zich in hoofdstuk 3 stort op Crop-to-Cask – Production of New Make Spirit. Zeer boeiend, maar niet iets wat je puur voor je plezier leest. Het is bijzonder diepgravend en de lezer moet een meer dan gemiddelde kennis van scheikunde bezitten om dit allemaal te doorgronden. Hetzelfde geldt voor hoofdstuk 4 – Wood Chemistry and the Maturation of Whisky. Beide hoofdstukken zijn duidelijk bedoeld als lesmateriaal voor studenten die een graad in distilleren en brouwen willen halen. Dat wreekt zich ook in de vormgeving. Het is qua opzet meer een “textbook” en veel illustraties zijn helaas vrij slordig in lage resolutie afgedrukt. Sommige afbeeldingen zijn daardoor onleesbaar.
Hoofdstuk 5, getiteld From Blend-to-Bottle, gaat nog even door in hetzelfde spoor maar is iets minder diepgravend in technische zin. Langzamerhand wordt de stijl van Buxton weer zichtbaar. Dat wordt voortgezet in het 6de hoofdstuk dat Marketing and Brand Development behandelt. Wederom een helder Buxtoniaansbetoog wat voor de marketeers onder de lezers gesneden koek zal zijn, maar een prettige refresher. Het onderwerp social media en internet, waarvan de auteur het belang voor de industrie onderstreept, is nogal aan de magere kant met slechts één voorbeeld nader toegelicht. Een gemiste kans want er zijn tal van aansprekende voorbeelden te noemen, van Facebook en TwitterTastings tot AudienceParticipation waarbij de consument wordt uitgedaagd mee te kiezen welke volgende whisky wordt gebotteld.
De hoofdstukken 7 en 8 behandelen achtereenvolgens New Whisky Countries en Today’s Global Whisky Market, met aan het eind enkele handige omzetoverzichten. De uitgebreide index ten slotte beslaat 17 pagina’s.
Conclusie: Zoals al opgemerkt is dit eerder een leerboek dan een leesboek. Dat is ook goed zichtbaar in de wat povere vormgeving. Het is duidelijk gericht op de whiskyprofessional en op de student die zich op universitair niveau in deze richting wil bekwamen. Een enkele “überliefhebber” in het consumentendomein vindt het wellicht ook interessant, maar de massa zal afhaken bij de meer technisch/chemische hoofdstukken, die whisky analyseren tot ver voorbij de laatste molecuul. Dit laat onverlet dat ik het een uitstekend boek vindt. Het was ook wel tijd voor zo’n publicatie. Complimenten aan het schrijversduo.
- Auteur: Ian Buxton en Paul S. Hughes
- Uitgever: The Royal Society of Chemistry – RSC Publishing – 2014
- Taal: Engels
- Formaat: 22,8 x 15,1 cm
- Aantal pagina’s: 290
- Uitvoering: softcover, zwart/wit met hier en daar een kleurenfoto
- ISBN 978 1 84974 150 8
- Prijs: € 33,50