Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
  • The lore of whiskyThe lore of whisky
  • the book about whisky that needed to be written

Onlangs verscheen dit boekje (het is klein van formaat) op de deurmat bij The Whisky Couple. Ik probeer alle whiskyboeken te lezen die mij aangeboden worden en doe altijd mijn best om pluspunten te vinden. Dat is mij bij The Lore of Whisky met de beste wil van de wereld niet gelukt.

Dit werkje mag wat mij betreft aanspraak maken op de titel “Meest nutteloos whiskyboek van 2013”.

De auteur verkoopt de grootste onzin en is daarbij ook nog eens zeer onnauwkeurig, heeft moeite met de correcte spelling van whiskynamen, zoals Blandoch en Abelour, maar dat is niet het ergste. Er staan ook aperte fouten in. Ik ga ze niet allemaal opnoemen doch volsta met enkele zeer in het oog springende.

In dit boekje is Irish Distillers ineens van Diageo. Het kan zijn dat ik een overnamebericht heb gemist, maar ik weet niet beter dan dat dit toch echt Pernod Ricard is.

Nog een fraaie: bij het fermenteren verdampt een grote hoeveelheid “new make spirit” en blijft een residu over.

Er wordt met oude bronnen gewerkt. In een boekje dat in 2013 is gepubliceerd moet je niet met cijfers uit 2005 komen. Dat geeft een totaal vertekend beeld.

Jaartallen kloppen niet en ga zo maar door.

Wanneer je voorwoord, register en voetnoten van het aantal pagina’s aftrekt, blijven er 120 pagina’s over waarvan de meeste nu niet bepaald dichtbeschreven zijn. De auteur gebruikt in de hele tekst zoveel quotes dat ze maar liefst 91 (!) voetnoten nodig heeft om te bewijzen wat anderen allemaal hebben gezegd. Op enige originaliteit kan ik haar niet betrappen.

Even dacht ik dat het de goede kant opging, in het hoofdstuk over Australische distilleerderijen, maar ook daar barst het van de uitspraken van anderen, tot en met de tastingnotes toe. Een van de whisky’s wordt de hemel in geprezen, waarna de auteur er schijnbaar achteloos aan toevoegt dat ze hoopt deze whisky ooit eens zelf te proeven.

Mevrouw Parsons heeft gegoogled, van alles op een hoop gegooid, niet goed gecontroleerd en in een boekje gekieperd dat qua schrijfstijl het eerste opstel van een 14-jarig kostschoolmeisje nog niet eens benadert.

Ronduit tragisch zijn de quotes van Bill Lark, de gerespecteerde godfather van de Australische whiskyrevival, en Hew Blair, Chairman van Justerini& Brooks, dus ook niet de eerste de beste.

Op de voorkant van de omslag beweert Lark: “This is the bookabout whisky that needed to be written”. Blair gaat nog een graadje erger: “A fascinatinginsightinto the world of whisky andwhiskey, both past and present. Alice Parson’s in depth research provides a wealth of information rarelyseen in onepublication. This is a must read for anyone curious about whisky.”

Wie weet is het tongue-in-cheek humor van beide heren, maar dan is het wel heel sarcastisch. Serieus nemen kan ik beide quotes echt niet. De auteur schijnt ook een boekje over thee te hebben gepubliceerd. Notmy cup of ...

  • Auteur: Alice Parsons
  • Uitgever: Jane Curry Publishing - 2013
  • Taal: Engels (Australië)
  • Uitvoering: hardcover, 142 pagina’s, zwart/wit met steunkleur bruin
  • Formaat: 15,5 x 15,5 cm
  • Retailprijs: € 9,95