User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 
 • Cover WhiskyNu ook verkrijgbaar in het Nederlands, onder de titel “Whisky”
 • Auteur: Tristan Stephenson
 • Uitgever: Centrale Uitgeverij Deltas – 2016
 • Taal: Nederlands
 • Uitvoering: Hardcover, 246 pagina’s, full colour
 • ISBN 978-9-04474-495-8
 • Retailprijs: € 45,--
 • Cover The Curious BartenderThe Curious Bartender
 • An Odyssey of Malt, Bourbon & Rye Whiskies.

Wanneer ik in een boek met historische pretenties geen bronvermeldingen vind, word ik altijd een beetje voorzichtig. Dat overkwam me met de onderhavige publicatie ook. Een mooi vormgegeven boek, dat wel. Bijna 300 pagina’s, full colour, hardcover, aantrekkelijke opmaak en onderverdeeld in vier kloeke hoofdstukken: The History of Whisky, How Whisky is Made, The Whisky Tour, Blends & Cocktails.

Bij lezing van het door de auteur zelf geschreven voorwoord werd ik nog voorzichtiger. Hij begint met een hele pagina zich te verontschuldigen voor “weer een whiskyboek” en vindt het antwoord bij een 10 jaar oude distilleerderij op het eiland Islay. Hij stelt zichzelf de vraag “Waarom nog een distilleerderij op een eiland dat er al 7 heeft? En beantwoordt die met: “Dan kan ik dus ook nog wel een boek over whisky schrijven”. Tja, da’s een benadering, maar een vergelijking die wat mij betreft toch wel behoorlijk mank gaat.

De volgende pagina is een opsomming van wat hij allemaal gedaan heeft om dit boek te kunnen schrijven in, let wel, slechts 9 luttele maanden. “I have rooted through the history books and into the origins of human civilization”, I have tasted 10.000 GBP bottles”, “I’ve made life long friends on the journey” en dan ook nog tientallen distilleerderijen hebben bezocht. Negen maanden? De Beatles-song “With a little help from my friends” klinkt plotseling in mijn hoofd.

Wow, indrukwekkende claims, en dat zonder ook maar één enkele bronvermelding .... je moet maar durven.

Mijn scepsis van mij afschuddend zette ik mij toch maar aan het lezen. Waardeer de inspanning van het schrijven, nietwaar? Gaandeweg kwam ik tot de conclusie dat dit, hoewel fraai van uiterlijk, vooral oude wijn in nieuwe zakken is. De auteur heeft allerlei overbekend materiaal bijeengeraapt en net iets anders gefraseerd (of laten herfraseren door de redacteur). De stijl is een tikje agressief, wat mijn aanvankelijke aarzeling nog verder vergroot. Bijvoorbeeld: Een hoofdstuk openen met “Now listen:” vind ik niet aangenaam als lezer. Bovendien leest hij het niet voor.

De eerste twee hoofdstukken bieden hoegenaamd niets nieuws. Het derde hoofdstuk is een volstrekt willekeurig samenraapsel van ruim 50 distilleerderijen die de auteur, volgens eigen zeggen, zelf voor dit boek bezocht zou hebben: 29 in Schotland, 2 in Ierland, 12 in de VS (inclusief een serie micro-distilleerderijen), 2 in Canada, 3 in Japan en 5 in “de rest van de wereld”. Overal staan proefnotities bij waarvan de herkomst niet duidelijk is.

Het laatste hoofdstuk is een opsomming van bijna twintig cocktails die de achtergrond van de auteur verraden – mixologist en bartender. Een eerzaam beroep overigens, daar niet van. Dan volgt er nog een beperkte woordenlijst en een opsomming van distilleerderijen in de wereld.

Met zijn eerste boek, dat uitsluitend over cocktails gaat, heeft hij veel succes gehad. Wellicht wilde zijn uitgever daar de vruchten van plukken. Er is echter al veel te veel, en in diverse gevallen kwalitatief beduidend beter, van zulk soort boeken op de markt. “Let me tell you about Whisky”, bijvoorbeeld, van Neil Ridley en Gavin D. Smith (2013) of het meer recente “Whisky, The Manual”, van Dave Broom.

In dat licht en tijdsgewricht bezien belandt dit boekwerk op de plank “totaal overbodige whiskyliteratuur”, niettegenstaande het feit dat het er keurig verzorgd uitziet. Gewoon lekker cocktails blijven mixen, joh !

 • Auteur: Tristan Stephenson
 • Uitgever: Ryland Peters & Small – 2014
 • Taal: Engels
 • Uitvoering: Hardcover, 288 pagina’s, full colour
 • ISBN 978-1-84975-562-7
 • Retailprijs: £ 18,99 (ca. € 24,--)