Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
  • The Art of American WhiskeyThe Art of American Whiskey
  •  

Een prachtig vormgegeven langwerpig boekwerkje, gedrukt op kwaliteitspapier en een lust voor het oog. De auteur is een drankenjournalist uit New York en schrijft o.a. voor the Wall Street Journal, Food & Wine en de New York Times.

Hij beschrijft de geschiedenis van de Amerikaanse variant van onze geliefde drank aan de hand van etiketten. De ondertitel van het boek luidt: A Visual History of the Nation’s Most Storied Spirit, through 100 IconicLabels.

Kijk, zo’n boek ligt mij als fervent etikettenliefhebber en verzamelaar wel. Het visuele aspect van deze uitgave is meteen ook het sterkste punt. Verwacht qua tekst geen diepgravend verhaal. Rothbaum blijft aan de oppervlakte en gaat met grote stappen door de geschiedenis heen via de volgende hoofdstukken: 1. The Late 1800s andEarly 1900s; 2. Prohibition; 3. Life after Temperance; 4. G.I. Joe and the Man in the Gray FlannelSuit; 5. The Swinging Sixties; 6. The Seventies, Eighties, and Nineties, aka the Dark Ages; 7. The New Golden Age.

Dat laatste hoofdstuk beslaat meer dan een kwart van het boek en lijkt voor het merendeel eigenlijk meer op een promotie van nieuwe craft distilleerderijen dan een stukje geschiedschrijving. Daardoor raakt de uitgave wat uit balans. Er zitten ook diversefouten in, zoals de vermelding dat Chip Tate nog bij Balcones werkt.Eind 2014 had hij de door hem opgerichte distilleerderij echter al – min of meer gedwongen – verlaten.

De auteur citeert anderen iets teveel naar mijn smaak en sleept Mike Veach (Kentucky Bourbon – 2013) er wel heel vaak bij om zijn beweringen te staven. De schrijfstijl is wat houterig. Rothbaum had een betere redacteur verdiend voor deze publicatie. Het is zonder meer origineel, onderhoudend en plezierig om doorheen te bladeren.

Kortom, een visuele traktatie voor de whiskyboekenliefhebber. Mijnsinziens zijn prijs waard.

  • Auteur: Noah Rothbaum
  • Uitgever: Ten Speed Press, 2015
  • Taal: Engels
  • Uitvoering: 186 pagina’s full color
  • ISBN 978 1 60774 718 5
  • Retailprijs: US$ 19,99 / ca. € 18,--