Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
  • Cover Tasting WhiskeyTasting Whiskey
  • An Insider’s Guide to the Unique Pleasures of the World’s Finest Spirits.

De auteur is managing editor, feature writer en columnist voor Whisky Advocate, voorheen bekend als Malt Advocate. Ooit is hij, net zoals Michael Jackson, begonnen met bier, zowel het drinken als het schrijven erover. Lew heeft al diverse bierboeken op zijn naam staan en was het zo langzamerhand wel aan zijn stand verplicht om met een whiskyboek te komen.

Weer eentje? Ja, weer eentje. Maar wel een Heel Goed Boek. Ik ken Lew al jaren als een beminnelijk mens, onder andere doordat ik wel eens wat voor de Whisky Advocate schrijf. Die beminnelijkheid komt in de tekst ook meteen naar voren. Ondanks zijn enorme ervaring en ter zake kundigheid, laat Lew die aspecten slechts zelden domineren in zijn schrijven. Uitleg en anekdotes zijn op een prettige manier met elkaar verweven, wat uiterst aangenaam leesvoer oplevert.

Het voorwoord is van David Wondrich, cocktailwonder uit de VS. Beide auteurs mogen elkaar graag en steken dat niet onder stoelen of banken (in hoofdstuk 13 wordt ook aandacht aan whisky cocktails besteed, maar laat ik bij het begin beginnen).

Hoofdstuk 1 belicht de geschiedenis van whisky, heel kort, heel bondig en een tikje (te) Amerikaans want de Pattison Crash wordt vreemd genoeg overgeslagen, terwijl dat een enorme impact heeft gehad op de whisky-industrie, wereldwijd.

Hoofdstuk 2 en 3 zijn aan de productie gewijd en dat is helder en compact beschreven.

In Hoofdstuk 4 en 5 gaat Lew dieper in op de uitdagingen die het proeven van whisky’s met zich brengen. Hier en daar met tongue-in-cheek humor geschreven.

Dan is het tijd om de verschillende whiskystijlen verder uit te diepen. Hoofdstuk 6 is daarop een algemene inleiding en in de volgende hoofdstukken (7 t/m 11) worden achtereenvolgens Schotland, Ierland, de VS, Canada en Japan behandeld. Hoofdstuk 12 is gewijd aan “craftdistillers” en het meest Amerikaans van het hele boek. In de inleiding heeft Lew dan al aangegeven dat hij niet zoveel weet van deze beweging in andere landen, behalve Mackmyra uit Zweden en Zuidam uit “Holland” ! In hoofdstuk 13 wordt aandacht besteed aan water, ijs en cocktails; hoofdstuk 14 gaat in op whisky en eten, met diverse tips die menigeen zal herkennen. In het afsluitende 15de hoofdstuk worden de nodige woorden gewijd aan het verzamelen van whisky, de geneugten en de risico’s daarvan. Erg grappig om te lezen dat dit wordt afgesloten met de wens van de auteur om met zijn “table whisky” begraven te worden. De rest mag zijn familie opdrinken.

Ik heb het boek in een paar dagen van cover tot cover geboeid uitgelezen, niettegenstaande het feit dat de behandelde materie mij niet helemaal onbekend is. Lew’s taalbehandeling is prettig en hij verliest zich niet in ingewikkelde zinsconstructies of minder bekende termen. Daardoor is Tasting Whiskey ook zeer goed te lezen en te begrijpen door mensen die een redelijke kennis van de Engelse taal hebben en veel toegankelijker dan andere, vergelijkbare boeken in het genre.

Er staan enkele kleine onvolkomenheden in (maar welk boek heeft die niet), doch ik beveel dit boek van harte aan, aan iedereen die graag wat meer over whisky wil lezen en leren, want Tasting Whiskey heeft zeker naast een onderhoudende ook een niet geringe educatieve waarde. En dat voor een alleszins acceptabele prijs. Hats off to Lew !

  • Auteur: Lew Bryson
  • Uitgever: Storey Publishing - 2014
  • Taal: Amerikaans-Engels
  • Uitvoering: Softcover, 256 pagina’s, full colour
  • ISBN 978-1-61212-301-1
  • Retailprijs: $18,95