User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 
  • Cover Stoken in een goede relatieStoken in een goede relatie
  • Met je partner naar Schotlands whiskydistilleerderijen

Jock Shaw is een bekende en geliefde verschijning op whiskyfestivals en proeverijen. Hij laat zich ook wel eens vergezellen door zijn vrouw Ineke, met wie hij samen het muzikale duo ScotchFolk vormt. Jock is geboren in Paisley onder de rook van Glasgow maar woont al bijna 40 jaar in Nederland. Zijn liefde voor Schotland is er niet minder op geworden en dat merk je meteen als je je aan het lezen zet. Hij is niet echt een schrijver, doch meer een ras-raconteur. Wie een proeverij van hem heeft meegemaakt, kan dat zonder meer beamen.

Het echtpaar Shaw nam Jurgen van Dijk in de arm. Een vakjournalist die veel voor Whisky Passion schrijft en ook bijzonder veel van Schotland houdt. Die samenwerking leverde een aardige mix van verhalen en interviews op. De drie auteurs laten zichzelf regelmatig aan het woord, afgewisseld met beschrijvingen en tips, en stappen dan als het ware even ‘uit de reis’. Een leuke stijlvorm die je niet zo vaak tegenkomt bij whiskyboeken.Er zijn 12 hoofdstukken gewijd aan diverse reizen door evenzo diverse delen van Schotland gelardeerd met tips, achtergrondinformatie en plaatjes die het drietal tijdens hun trips voor het grootste deel zelf geschoten heeft.

Voordat je aan de eerste reis begint, heb je al twee voorwoorden (de ene van good old Antoinette de Koning en de andere van het befaamde importeursduo Bresser & Timmer) kunnen lezen, een proloog, een stukje over de auteurs en een hoofdstuk over Schotland zelf met allemaal handige tips hoe er te komen, je er staande te houden en hoe Schotland en zijn inwoners een beetje te leren doorgronden. Onderhoudend en leerzaam. Dan mag je op pagina 55 echt op reis. Hoofdstuk 2 is aan de Lowlands gewijd. Via hoofdstukken over de Southern Highlands, Campbeltown-Islay-Jura, Binnen-Hebriden, Fife, Perthshire-Eastern Highlands-Angus, Northern Highlands, Orkney, Rona-Rasaay-Skye, Buiten-Hebriden, Speyside, Ayrshire-Dumfries-Galloway, arriveer je bij de epiloog, waarin de auteurs benadrukken dat dit niet een boek over whiskydistilleerderijen is – dat is slechts een onderdeel van de reis. Maar dat heb je dan allang begrepen uit de onderhoudende en soms zeer humoristische tekst die het geheel tot een gezellig boek maakt. Het boek wordt gecompleteerd door een trefwoordenregister.

Wie nog niet in Schotland is geweest, krijgt zeker zin om een reis te boeken. Voor doorgewinterde Schotland-gangers is het een feest der herkenning. Jammer genoeg zijn niet alle foto’s goed afgedrukt. De vormgeving had wat mij betreft iets meer aandacht mogen hebben, maar dat is een kwestie van smaak. Laat dat je echter niet weerhouden om het boek aan te schaffen als je van autobiografische reisverhalen houdt, doorspekt met anekdotes en praktische informatie, een stukje geschiedenis, muziek, volksaard, tips voor boeken en websites en profielen van Glasgow en Edinburgh. Het staat er allemaal in, en de auteurs zijn er zelf geweest, ze hebben het zelf beleefd, dus het zal ongetwijfeld allemaal kloppen.

  • Titel: Stoken in een goede relatie
  • Ondertitel: Met je partner naar Schotlands whiskydistilleerderijen
  • Auteur: Jurgen van Dijk, Jock en Ineke Shaw
  • Uitgever: In eigen beheer uitgegeven - 2018
  • Taal: Nederlands
  • Uitvoering: Softcover, zwart-wit, met eigen kleurenfoto’s, 225 pagina’s, formaat 21x14,8 cm
  • ISBN: 978 90 8759 799 3
  • Prijs: 19,95 euro