Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
  • Scotch on the RocksScotch on the Rocks

De titel van dit boek is al eens als ondertitel gebruikt voor het fameuze, verfilmde boek Whisky Galore, van Compton MacKenzie. Die verfilming was zonder meer geslaagd te noemen en dat kan niet van elke boekverfilming worden gezegd.

Dit boek heeft trouwens niets met Whisky Galore te maken, anders dan dat de uitgever het er op de achterkant van de omslag, onterecht, enigszins mee vergelijkt. Van oorsprong is het ook geen boek maar een toneelstuk. Een toneelstuk van het soort dat in het Theater van de Lach niet zou misstaan, compleet met alle denkbare platitudes en een flinke dosis onderbroekenlol.

De auteur schijnt vroeger een management functie in de whiskyindustrie te hebben gehad, waarna hij zich op het schrijven van toneelstukken is gaan toeleggen. De premisse van het verhaal is best leuk, daar ligt het niet aan. Een jonge hittepetit uit Londen moet het bezoekerscentrum van een oude, gedistingeerde distilleerderij pimpen en probeert een politicus voor haar karretje te spannen om een stukje financiering los te krijgen. Ze gaan samen op pad in de auto naar het verre Schotland om zich met de gevestigde orde te meten, die verandering natuurlijk maar niets vindt. Dat moet leiden tot allerlei hilarische omstandigheden met een “eind goed, al goed” slot.

Een boek verfilmen is al niet gemakkelijk, maar een toneelstuk “verboeken” is echt een klus. Daar is McCormick niet in geslaagd. Op het toneel kan je met mimiek en een handgebaar heel veel duidelijk maken wat met het geschreven woord veel meer ruimte op de pagina nodig heeft. Scotch on the Rocks in boekvorm is uiteindelijk niet veel meer dan een script waar onnodig en iritant veel in wordt uitgelegd, wat anders met een simpele handeling op het toneel duidelijk zou zijn geweest. De dialogen werken misschien wel op het toneel (ik heb het stuk nooit gezien), maar niet in het boek.

Conclusie: Om hier een echt boek van te maken, had de auteur het beter helemaal kunnen herschrijven. Nu lijkt het meer een goedkope rip-off van het oorspronkelijke toneelstuk. Ik heb een tientje wel eens beter besteed.

  • Auteur: Roy McCormick
  • Uitgever: York Publishing Services Ltd - 2013
  • Taal: British English
  • ISBN: 978-0-9576322-0-2
  • Uitvoering: Paperback , 282 pagina’s
  • Afmetingen: 198x126x23 mm
  • Retailprijs: £ 7,99 / € 9,80