User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 
  • Cover Schotse Malt WhiskySchotse Malt Whisky
  •  

De sympathieke Zweed Ingvar Rönde is in whiskykringen voornamelijk bekend door zijn uitstekende Engelstalige Malt Whisky Yearbook dat hij sinds 2006 elk jaar uitbrengt via zijn eigen uitgeverij MagDig Media. Het MWY is een geliefd naslagwerk, zowel door de industrie als de consument.

Kennelijk zag de Zweedse uitgever Tukan förlag brood in een wat algemener boek over Schotse whisky en gaf Ingvar in 2018 de opdracht tot het maken van Skottlands bästa whisky. Dat boek is nu ook in het Nederlands verkrijgbaar.

De auteur heeft een aangename schrijfstijl die door toedoen van een uitstekende vertaling in het Nederlands rechtop is blijven staan. Na een korte inleiding volgen twee hoofdstukken over de geschiedenis van Schotland en over die van Schotse whisky. In de daarop volgende zeven hoofdstukken neemt Ingvar de lezer mee naar de Noordelijke, Oostelijke, Westelijke en Zuidelijke Highlands alsmede Speyside, Islay/Jura en de Lowlands. Deze regio’s worden telkens op keurige kaartjes weergegeven. Ingvar presenteert in totaal 43 distilleerderijen die zijn voorkeur genieten. Elk daarvan heeft vier pagina’s gekregen die steeds op dezelfde manier zijn ingedeeld: eerst een stukje over de geschiedenis van de distilleerderij, dan de locatie, de whisky, twee proefnotities en een stukje trivia onder het kopje ‘Extra informatie’. In een apart hoofdstuk getiteld Overige Distilleerderijen, geeft hij een overzicht van de niet beschreven en niet-gefotografeerde stokerijen. Tot slot is een alfabetische index van distilleerderijnamen toegevoegd.

Er zitten ook enkele minpuntjes aan het verder keurig verzorgde boek. Niet alle foto’s zijn even mooi afgedrukt (dat kan overigens ook aan de oorspronkelijke opnamen liggen), het ontbreken van een gedegen overzicht van geraadpleegde bronnen en de prijs. Die is wel aan de hoge kant voor het gebodene, zeker in relatie tot soortgelijke boeken.

Desalniettemin een sfeervol portret dat beduidend meer informatie verstrekt over bepaalde distilleerderijen dan in het Malt Whisky Yearbook het geval is. Daar leent het MWY zich ook niet voor, getuige de opzet, die met name op feiten en cijfers is gestoeld. Dit nieuwe boek is dus zeker geen herhaling van zetten, ofschoon het ook niet 100% origineel is, maar dat hoeft geen belemmering te zijn om het aan te schaffen. Mooi gedaan, Ingvar (en Elina!).

  • Titel: Schotse Malt Whisky
  • Auteur: Ingvar Rönde
  • Uitgever: Deltas - 2019 (Oorspronkelijke Zweedse uitgave: 2018)
  • Vertaald vanuit het Zweeds door: Elina van der Heijden
  • Taal: Nederlands
  • Uitvoering: Hardcover, full color, 224 pagina’s
  • ISBN: 978-1-9044755-435
  • Prijs: 45,00 €