Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
  • Cover ProofProof
  • The Science of Booze

Heb je De Chemie van Maltwhisky (sic) van Robin Brilleman gelezen en had je niet genoeg? Heb je daarna Philipp Hills’ Appreciating Whisky gelezen en had je nog steeds niet genoeg? Greep je toen vertwijfeld naar The Science & Commerce of Whisky van Ian Buxton en Paul Hughes? En smacht je daarna nog steeds naar nóg diegravender (technisch) leesvoer? Dan is PROOF een logische volgende gang op het menu. De auteur is redacteur bij Wired en schrijft regelmatig voor NewsWeek. The Guardian en NBC noemden PROOF ‘Best Science Book of the Year’.

Aan de schrijfstijl en de opzet van het boek kun je duidelijk merken dat er een echte wetenschapper aan het woord is. Hij wisselt feitelijke kennis over chemie af met veldonderzoek en persoonlijke belevenissen, onderbouwt zijn verhaal met tal van researchprojecten die door anderen zijn uitgevoerd. Het is dus wel een academisch werkje, maar toch is het goed leesbaar. Niet allemaal achter elkaar maar met kleine slokjes, net zoals een goed glas whisky.

Het boek is ingedeeld als volgt: Introduction. Dan volgen de acht hoofdstukken waar het om draait: Yeast, Sugar, Fermentation, Distillation, Aging, Smell and Taste, Body and Brain, Hangover. Daarna volgen nog een conclusie, een nawoord, bedankjes, voetnoten, een zeer uitgebreide bronvermelding en een handig trefwoordenregister om onderwerpen terug te zoeken.

Je moet van zijn humor houden; die zorgt echter wel voor vaart in de toch wel complexe materie. Een stijlmiddel dat Rogers met regelmaat hanteert is het grappig samenvatten van de kern van een diepgaand technisch betoog. Let wel, het gaat niet uitsluitend over ‘brown liquors’, ook aan bier, wodka en wijn wordt aandacht besteed, maar de whiskyliefhebber komt goed aan zijn trekken.

Er zitten echte eyeopeners voor de diehards in. De laatste twee hoofdstukken vond ik het meest interessant omdat de auteur hier ook ingaat op de fysiologie en psychologie in relatie tot ethanol, en daar draait het volgens hem allemaal om.

Verwacht geen tips om een kater te voorkomen in het hoofdstuk getiteld Hangover. Wel onderzoek naar middelen die het verwerken ervan zouden veraangenamen. Ook daar hangen psyche en lijfelijke gesteldheid nauw met elkaar samen.

Om het boek ten volle te kunnen genieten, dien je wel een grondige kennis van de Engelse taal te bezitten. Echte fouten heb ik niet kunnen ontdekken, of het moet zijn dat Rogers (gemakshalve?) blended Scotch maar overslaat en Schotland noemt als het land waar alleen single malt wordt gemaakt. En dat is niet zozeer een fout als wel een omissie. Een forse, dat wel, want die weglating heeft wel met meer dan 85% van de Schotse whisky te maken ...

In ieder geval vond ik het zeer lezenswaard en voor de prijs hoef je het niet te laten liggen. Bovendien kan ik nu pronken met de wijsheid dat er zoiets bestaat als B.fuckeliana. Echt waar! Alleen een wetenschapper kan zo’n naam bedenken voor een bepaalde giststam. Slainte Math!

  • Auteur: Adam Rogers
  • Uitgever: Mariner Books - 2015
  • Taal: Engels
  • Uitvoering: paperback, 274 pagina’s zw/w
  • ISBN 978-0-544-53854-2
  • Retailprijs: US$ 15.95, ongeveer 14,35 euro