Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 
  • My Name is WhiskyMy Name is Whisky
  • A Whisky Collector’s Reference

Drie Italianen met een gedeelde passie stortten zich het afgelopen jaar enthousiast op een project dat geleid heeft tot een groot en gewichtig boek van bijna 500 pagina’s. De rolverdeling was als volgt: art direction, redactie, gedichten: Murat; fotografie: Murat & Petroni; tekst, research en interviews: Terziotti. Dan heeft er nog een groepje mensen aan mee gewerkt op het gebied van tekstschrijven, redactie en vertalingen. Ze staan allemaal keurig in het colofon vermeld.

Een groot aantal mensen van diverse pluimage is geïnterviewd. Verzamelaars, bottelaars, blenders, liefhebbers, distillery managers, master distillers, brand ambassadors en een enkele restaurateur/hotelier. Ze hebben allemaal één ding met elkaar gemeen, de liefde voor whisky.

Italië wordt door de auteurs genoemd als de bakermat van het verzamelen van whisky en het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste geïnterviewde verzamelaars uit De Laars afkomstig zijn, waaronder natuurlijk Begnoni, Rigi en Zagatti. Er is ook ruimte voor andere nationaliteiten, zoals de Franse collectioneur Olivier Humbrecht.

Het is bijzonder leuk om de meningen van whiskycoryfeeën als Mark Watt, Tatsuya Minagawa, Dennis Malcolm en Ian Millar te lezen, om slechts vijf van de in totaal 27 geïnterviewde mensen te noemen.

Het is zonder meer een labour of love, deze publicatie. Bottelingen en interviews staan schijnbaar willekeurig in het boek qua volgorde. Na Simon Paul Murat te hebben geraadpleegd, leerde ik dat men bij de opmaak vooral naar een bepaald ‘ritme’ had gezocht qua look-and-feel en minder naar een alfabetische volgorde op merk of bottelaar. De keuze voor de whiskies is uiteraard arbitrair, maar mij werd verzekerd dat vooral naar bijzonderheid en zeldzaamheid is gekeken bij de uiteindelijke selectie. Het is, voor alle duidelijkheid, dus geen afgeronde verzameling van een bepaald persoon. Achterin het boek staat een index die het zoeken naar individuele flessen vergemakkelijkt.

Een in het oog springend minpunt is de povere Engelse vertaling die de auteurs zonder meer tekort doet. Wie daar niet aan tilt en er een kleine honderd euro voor over heeft, kan zijn of haar whiskybibliotheek een stukje zwaarder maken, want dit bijzondere en (voor verzamelaars) belangrijke boek weegt maar liefst 3,5 kilo.

Het boek is te bestellen via Amazon.com en via mynameiswhisky.com.

  • Titel: My Name is Whisky
  • Ondertitel: A Whisky Collector’s Reference
  • Auteurs: Simon Paul Murat, Davide Terziotti, Fabio Petroni
  • Uitgever: In eigen beheer uitgegeven. Oplage onbekend
  • Taal: Engels
  • Uitvoering: Hardcover, 480 pagina’s, full colour, met stofomslag
  • ISBN: 979 12 200 2388 7
  • Retailprijs: € 90.--