Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
  • Cover Single Malt Master ClassMasterclass
  • Single Malt Whiskies of Scotland

Goedemorgen, wat een schitterend uitgevoerd boek ! Alleen al daarom het aanschaffen waard. Ik heb heel wat foto’s uit Schotland gezien (en gemaakt), maar werd aangenaam verrast door Andrew Verschetze’s kijk op het land, de mensen, de distilleerderijen en het gereedschap. Chapeau, Andrew ! Terecht wordt je naam prominent op de omslag vermeld.

De verwende whiskylezer zal in de tekst nauwelijks iets nieuws aantreffen ¬– het is allemaal al meer dan eens verwoord, door diverse whiskyschrijvers die Bob Minnekeer voorgingen. Het zijn voornamelijk Bob’s persoonlijke indrukken die de lezer/kijker vergezellen op een reis langs 18 door België’s grootste whiskybuff zelf geselecteerde distilleerderijen, die, althans wat hem betreft, de echte ‘masterclass whisky’s’ produceren. Dat blijft natuurlijk subjectief, iets wat hij in de inleiding dan al geconstateerd heeft.

Bob Minnekeer is ook geen echte schrijver, zoals hij in het nawoord zelf benadrukt. Zijn enorme kennis en ervaring op het gebied van Schotse whisky staan echter niet ter discussie. Het siert hem te meer dat hij de mensen bedankt die hem geholpen hebben die kennis te vertalen naar een leesbaar boek. Want dat is het zeker.

Toch moet deze uitgave het vooral van de foto’s hebben, die brengen het verhaal tot leven. Verder is het vooral ‘oude whisky in nieuwe vaten’, om het bekende spreekwoord maar eens te parafraseren. Wat dat betreft vond ik Bob’s Whisky a la Carte (met Stefaan van Laere - 2004) en Single Malt Flavours (met Chef Stef Roesbeke - 2011), veel verrassender.

Wie houdt van een prachtig fotoboek, waarin de tekst afwisselend technische details geeft en dan weer wat meer verhalend is, kan met deze zeer fraai verzorgde uitgave zijn hart ophalen. Een compliment voor de beide vormgevers Steven Theunis en Armée de Verre is daarom ook zeker op zijn plaats, ongeacht het eigenaardige feit dat de stofomslag niet over de cover heen past.

  • Auteur: Bob Minnekeer, Andrew Verschetze (fotografie)
  • Uitgever: Lannoo - 2016
  • Taal: Nederlands
  • Uitvoering: Hardcover met stofomslag, full color, 304 pagina’s, 230x290x30 mm
  • ISBN 9 789401 422765
  • Retailprijs: 39,99€