Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
  • Cover Malt Whisky Companion 7thMichael Jackson’s Malt Whisky Companion – 7th edition
  • Updaters: Dominic Roskrow en Gavin D. Smith

Bij het vakje auteur heb ik “updaters gezet”. Zo staat het ook op de omslag. Was de 6de editie van Michael’s meesterwerk nog “geupdated” door een trio in 2010, voor de 7de editie hebben beide updaters hun compaan William C. Meyers aan de kant gezet. Nu was het mij destijds al onduidelijk waar hij vandaan kwam, maar dat heb ik op Feis Ile 2015 uitgevonden toen ik William C. tegen het lijf liep en hem er eens naar vroeg. Volgens hem zou John Hansell van the Malt Advocate ineens geen tijd hebben gehad en kon hij diens geplande bijdragen overnemen. Zomaar, rara. William is in het dagelijks leven jurist met een passie voor whisky, maar absoluut geen professionele auteur. Roskrow en Smith zijn dat wel. Ze hebben allebei een flink aantal boeken onder eigen naam geschreven.

Daarom is het mij een raadsel waarom Dorling Kindersley voor deze dubbelzijdige benadering kiest. Na de 7de een tijdje te hebben doorgebladerd en geconstateerd hebbende dat de meeste whisky’s toch echt niet meer geproefd zijn door Michael (of het moet de Angels’ Share zijn), krab ik me toch wel achter oren.

In de inleiding schrijven de heren updaters dat ze met Michael in gedachten hun proefnotities schrijven, in diens stijl. Of ze dat volhouden of zelfs moeten doen, is maar de vraag. Inmiddels is het meer de Updater Companion geworden. Waarom dan niet een titel als “The Malt Whisky Companion, byso-and-so, basedupon the originalwork of Michael Jackson”. Dan laat je een ieder in zijn waarde en kan DK gewoon het copyright op de titel blijven uitoefenen, want daar gaat het ze om. Michael had geen kinderen, behalve zijn boeken. Waar gaan de royalties naar toe?

Michael JacksonInhoudelijk is het een mishmash van voorkeuren van Dominic en Gavin geworden. De grote sectie Macallan waar Michael zo van hield en trots op was, hebben ze gereduceerd tot enkele pagina’s. Het laatste deel New World Whisky, is een hutspot van Amerikanen, Ieren, Australiërs, Aziaten e.d., op een wijze geordend waar mij de logica totaal van ontgaat. Ook staan er onnodige doublures in.

Tot slot: het doet me pijn hoe Michaels erfenis verkwanseld wordt. Dorling K, doe me een lol, en verander de titel voor de 8ste editie, zo die er al komen gaat. Dominic en Gavin, vraag je af of je dit nog een keer wilt doen. Jullie hebben je als whiskyschrijver al lang bewezen. Daar heb je Michael’s legacy niet voor nodig.

  • Updaters: Dominic Roskrow en Gavin D. Smith
  • Uitgever: Dorling Kindersley – 2015
  • Taal: Engels
  • Uitvoering: Hardcover, full colour, 448 pagina’s
  • ISBN 978-1-4093-4860-3
  • Retailprijs: £16,99(ca. € 23,--)