Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
  • Liquid GoldLiquid Gold
  • Investing successfully in Whisky.

Een week geleden ontving ik via DHL een stevig pakket, afkomstig uit Zwitserland. Het bevatte het opus magnum van Ralph L. Warth, Managing Director van Rare Limited Whisky LLC. Dit boek bevat maar liefst 650 pagina’s, dus het is stevige kost, doch zeer leesbaar en interessant.

Na een korte introductie volgt hoofdstuk 1 waarin de auteur ingaat op AlternativeInvestments en EmotionalAssets. Hij beschrijft daarin onder andere onderwerpen als Characteristics, Single Malt as EmotionalAsset, Risk and Return, Portfolio Management en Experiences in Practice.

Hoofdstuk 2 bestaat uit drie piecharts die de whisky markt tonen.

In hoofdstuk 3 worden de marktspelers geïntroduceerd, achtereenvolgens Whisky Producers, Independent Bottlers, Brokers/Specialist Dealers, Investors, Connoisseurs en AuctionHouses.

Hoofdstuk 4 gaat in op de whisky analyse, ofwel hoe de auteur individuele whisky’s van een rating voorziet. Hij heeft maar 7 pagina’s nodig om in klare taal te beschrijven hoe zijn assessment-methode werkt. Als basis gebruikt hij drie criteria: Producent/Distillery, Bottler, Bottling, waar hij respectievelijk een maximaal aantal punten van 30, 30 en 40 aan toekent. In theorie kan een specifieke whisky een maximale rating bereiken van 100 punten.

Op pagina 68 begint Mr. Warth met de eigenlijke assessment en doet dat zeer grondig. In deze sectie van het boek zijn maar liefst 18.000 (!) verschillende whisky’s van een rating voorzien. Elke whisky heeft 8 entries gekregen: bottelaar, serie, leeftijd, vintage, percentage alcohol, vat, aantal flessen en rating punten.

De auteur maakt geen melding van actuele prijzen en beargumenteert dat als volgt: de waarde fluctueert en verschillende landen hebben verschillende valuta, die ten opzichte van elkaar in waarde kunnen verschillen. Liquid Gold is dus geen catalogus waarin je de prijzen voor zeldzame bottelingen kunt terugvinden. Wat is Liquid Gold dan wel? Een zeer uitgebreide handleiding voor mensen die interesse hebben in beleggen in whisky en willen weten welke eventueel in aanmerking komen – of niet – als solide investering.

Ik vond het bijzonder interessant om te lezen en de methode van Ralph Warth komt op mij zonder meer als bruikbaar over. En het is natuurlijk altijd leuk om te zien dat enkele van je eigen bottelingen ook in de lijst zijn opgenomen, met decente ratings!

  • Auteur: Ralph L. Warth
  • Uitgever: Windsor Verlag – 2014
  • Taal: Engels
  • Hardcover, 650 pagina’s
  • ISBN 978-1-627-841733
  • Retailprijs: € 59,99