User Rating: 4 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Inactive
 
  • Let me Tell you about WhiskyLet Me Tell You About WHISKY
  •  

Neil Ridley voert samen met zijn collega Joel Harrison, de opkomende jonge garde drankenschrijvers aan. Hun blog caskstrength.net heeft al diverse online awards in de wacht gesleept. Daarnaast schrijft Neil ook voor diverse whisky- en andere drankentijdschriften.

Voor zijn eerste boek over whisky zocht hij samenwerking met “oude rot” Gavin Smith, die geen introductie meer bij de whiskyboekenlezer behoeft. Het resultaat is een leuk, toegankelijk boek, gericht op de beginnende whiskydrinker, zoals de auteurs zelf ook onderstrepen. Ze vermijden strak jargon daarom zo veel als mogelijk is. Waar verklaringen over termen nodig zijn, kan de lezer die vinden in een overzicht dat Smith zo uit de eerste editie van zijn veel oudere publicatie A&Z of Whisky lijkt te hebben gelicht, compleet met weglating van een beschrijving van het woord “yeast”. Daar is hij destijds zo over geplaagd door zijn collega-schrijvers dat het een soort running gag is geworden. We kunnen er alleen maar naar gis(s)(t)en of hij het expres heeft gedaan. Het blijft echter een eigenaardige omissie.

Een serieus minpunt is de schematische weergave van het productieproces van Amerikaanse whiskey. Dat is niet in één overzicht te vatten, maar dat is wel geprobeerd. Het resultaat is een incompleet en onduidelijk geheel. Er blijkt ook wel uit waar de primaire interesse van de auteurs naar uitgaat en waar hun kennis ligt – vooral bij Schotse whisky. Navraag bij de auteurs leerde mij dat ze dit in een volgende editie gaan herstellen.

Let Me Tell You moet concurreren met diverse andere recent verschenen titels die op dezelfde doelgroep zijn gericht. Dit laat onverlet dat menig beginnende whiskydrinker die de Engelse taal goed machtig is, aan dit boek een uitstekende en prettig leesbare gids heeft. Mooi werk, mannen!

  • Auteur: Neil Ridley & Gavin Smith
  • Uitgever: Pavilion Books - 2013
  • Taal: Engels
  • Uitvoering: Hardcover, 224 pagina’s, full colour
  • ISBN 978-1-8620-5965-8
  • Retailprijs: £ 16,99 / € 19,99