Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
  • Japanese WhiskyJapanese Whisky
  • Facts, Figures and Taste

Ulf Buxrud’s boek, getiteld Japanese Whisky – Facts, Figures and Taste – begint heel toepasselijk met een voorwoord van Hideo Yamaoka, de Japanse vertaler en uitgever van Michael Jackson’s Malt Whisky Companion.

In de introductie leren we dat de auteur inmiddels zo’n zeven jaar met whisky uit het land van de rijzende zon in de weer is. Het daaropvolgende hoofdstuk (3) beschrijft uitvoerig de geschiedenis en ontwikkeling van de Japanse whiskyindustrie, waar uiteraard veel ruimte is gereserveerd voor Masataka Taketsuru en Shinjiro Torii, die als de “founding fathers” getypeerd kunnen worden. Japan is een relatief “jong” whiskyland en produceert pas sinds 1924 whisky. Het verschijnen van dit boek valt dus bijna samen met het 85-jarig bestaan.

Het 4de hoofdstuk gaat met name over smaak en geur in relatie tot het productieproces. Hoewel dat al vaak is beschreven, is het toch de moeite waard. Met name om de verschillen met andere whiskyproducerende landen.

Hoofdstuk 5 is de eigenlijke kern en beslaat meer dan de helft van het boek en beschrijft alle distilleerderijen en hun producten in detail, compleet met foto’s en proefnotities. In de volgende korte hoofdstukjes 6 t/m 11 geeft de auteur tips met betrekking tot bars, websites, boeken (waarvan de meeste in het Japans zijn geschreven), veilingen, whisky societies, festivals, trade shows e.d. Zelfs een vertaling van de namen van Japanse en Schotse distilleerderijen ontbreekt niet. De index achterin maakt het boek extra toegankelijk. Op pagina 62 komt zelfs een Nederlandse whiskykenner in de index voor: Jeroen Koetsier.

Dit boek is het eerste grondige Engelstalige werk over Japanse whisky en mag eigenlijk in geen whiskybibliotheek ontbreken. Ulf Buxrud heeft zonder meer een fraaie prestatie geleverd, niettegenstaande het feit dat de kwaliteit van een groot deel van de foto’s nogal wat te wensen overlaat.

  • Auteur: Ulf Buxrud
  • Uitgever: DataAnalys Scandinavia AB, Zweden, 2008
  • Taal: Engels
  • Uitvoering: Hardcover met stofomslag, 152 pagina’s full color, 29 x 29 cm
  • ISBN 978-9-1-633-20934
  • Retailprijs: £ 30, € 40, $ 60