Japan Easy
De Samoerai waren schurken in jurken
en vreemde kapsels,
en Haiku zijn limericks
die niet grappig zijn.
Een humoristische opening voor een fraai verzorgde kookboek dat lekker leesvoer is, met begrijpelijk gerechten die inderdaad, zoals de titel al suggereert, geen toverkunsten in de keuken vergen. Japans koken is inderdaad niet zo moeilijk als vaak verondersteld wordt, al maakt de auteur natuurlijk een uitzondering voor de topchefs op dit gebied.
Het boek begint met 6 hoofdstukjes, verdeeld over 24 pagina’s, met algemene beschrijvingen zoals de Zeven Japanse Ingrediënten waarmee je (bijna) alle gerechten in dit boek kunt maken; Nog Tien Ingrediënten die van Pas Komen, tot en met Zo Serveer Je Een Japanse Maaltijd.
De overige 200 pagina’s bieden een keur aan recepten onderverdeeld in hoofstukken getiteld: Salades & Bijgerechten; Kleine Gerechten; Sushi; Grote Gerechten; Gerechten met Rijst & Noedels; Basissauzen & Smaakmakers; Desserts; en ten slotte Dranken, waar ook aandacht is voor Japanse whisky. De gerechten zijn aantrekkelijk in beeld gebracht, vrijwel allemaal paginagroot.
Auteur Tim Anderson won ooit de competitie Master Chef en is eigenaar/chef-kok van Nanban, een restaurant in Londen dat gespecialiseerd is in ‘Japans Soul Food’, tevens de titel van zijn voorgaande boek. Voordat hij weer in Engeland neerstreek, werkte Anderson onder andere in Los Angeles en Fukuoka.
Kookboeken vertalen is een vak apart, daarom ook even aandacht voor de vertaler, Martine Philipse, die Japan Easy ook ‘easy’ te lezen maakte in het Nederlands.
- Titel: Japan Easy
- Ondertitel: Klassieke & Moderne Japanse Gerechten om Thuis te Maken
- Auteur: Tim Anderson
- Uitgever: Nederlandse editie: Spectrum Unieboek - 2018
- Taal: Nederlands (Vertaald uit het Engels Uitgever Mitchell Beazley -2017)
- Uitvoering: Full colour, hard cover, 224 pagina’s
- ISBN: 978 90 00 36123 6
- Prijs: 24,99.—euro