Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
  • Iconic WhiskyIconic Whisky
  • Single Malts en Meer

Een land waar dit jaar maar liefst 180 miljoen flessen whisky verkocht zijn, mag wel een paar whiskyboeken hebben. Na Martine Nouets Le Guide Hachette des Whiskies, dat eerder dit jaar verscheen (tot nu toe alleen in het Frans), is het nu aan de heren Mald en Vingtier om hun kunnen te tonen. Eerstgenoemde ken ik (nog) niet maar Alxandre is een oude bekende, die ons in zijn tijd bij La Maison de Whisky naar Parijs haalde om daar Malts & Jazz te promoten. Daarna ontmoetten we hem weer als hoofdredacteur van Whisky Magazine France, toen hij ons om bijdragen voor dat tijdschrift vroeg. Nu is hij vooral bezig met advieswerk en doet dat kennelijk samen met de heer Mald.

Het omvangrijke maar compacte boek is in drie delen opgesplitst. Het korte, kernachtige voorwoord is van Mr. Whiskyfun Serge Valentin. Deel 1 gaat vooral in op de productie, historische gebeurtenissen, bestanddelen, het ontstaan van aroma’s, vaten, professioneel proeven, een gerstrassentabel, een gisttabel, een zeer uitgebreide tabel met smaakomschrijvingen (vergelijkbaar met die welke ik in 2007 in De Smaak van Whisky heb opgenomen) en een uitspraaktabel van Gaelic naar Engels. Daar hebben de auteurs 78 pagina’s aan gewijd. Deel 2, de Proefgids, is het hart van het boek en daarin staan zo’n duizend whisky’s en whiskeys beschreven en geïllustreerd, ingedeeld naar land van herkomst en daarbinnen op alfabetische volgorde, 270 pagina’s in totaal. Deel 3 gaat in op andere facetten van whisky zoals combinaties met eten, reizen en een heuse Hall of Fame.

Vanaf pagina 389 vinden we enkele bijzonder handige bijlagen, waaronder een ‘ontcijferingstabel’ van de SMWS, voor wie snel wil uitvinden van welke distilleerderij de gecodeerde bottelingen van dit instituut komen. De laatste twintig pagina’s zijn ingeruimd voor een register per land en een register per merk. Door het hele boek heen zijn overzichtelijke ‘3D’-kaartjes en schema’s opgenomen.

De whisky’s in het proefgedeelte zijn allemaal gecodeerd. Om die codes te kunnen doorgronden, vergt wel wat tijd en bestudering van het uitklapschema helemaal voor in het boek. Wie dat eenmaal doorgrond heeft, kan uit de voeten met de proefnotities. Dit boek richt zich daarmee niet zozeer op de beginnende whiskydrinker, maar meer op diegene die al een voorliefde voor deze drank ontwikkeld heeft en op zoek is naar meer nuance.

Er zijn meer van dit soort boeken, denk je misschien na lezing van het voorgaande. Waar onderscheidt Iconic Whisky zich dan mee ten opzichte van andere whiskyliteratuur? Dat is vooral de grafische presentatie van de proefnotities. Dat ben ik nog niet eerder tegengekomen, of het moet zijn in deel 2 van Robin Brillemans De chemie van Schotse malt whisky, met dien verstande dat Robin daar smaken generiek illustreert en Vingtier/Mald dit specifiek per whisky doen. In woord en beeld worden de smaken op een verfrissende manier onthuld.

De opgenomen whisky’s worden allemaal van een score voorzien op een schaal van 1 (matig) tot 9 (ultiem), wat de beoordeling wel weer subjectief maakt. Wat dat betreft vind ik David Wishart’s Whisky Geclassificeerd wat objectiever qua benadering, maar Iconic Whisky is minstens zo goed en veel diepgravender.

Minpunten zijn er niet zoveel, of het moet de lay-out en typografie zijn met de gerasterde en diapositieve kopjes, die voor mij een tikje goedkoop aandoen. Ofschoon het boek uitstekend vanuit het Frans is vertaald, vliegt het vertaalbureau af en toe uit de bocht, wat enig gebrek aan technische kennis verraadt. Dit is bijvoorbeeld het eerste whiskyboek waarin ik de term ‘mashen’ vertaald zie als ‘pureren’. In de historische tijdlijn ten slotte, zitten enkele storende omissies. Deze zaken vallen echter in het niet bij de geleverde prestatie. Het is zonder meer een goed boek en ik kan het dan ook van harte aanbevelen aan de wat gevorderder whiskyliefhebber die op zoek is naar ‘meer smaak’.

  • Auteur: Cyrille Mald & Alexandre Vingtier
  • Uitgever: Lannoo, 2015
  • Taal: Nederlands (vertaald uit het Frans)
  • Uitvoering: 416 pagina’s full colour, hard cover.
  • Formaat: A5
  • ISBN 978 94 014 2935 1
  • Retailprijs: 24,99 euro