User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 
  • Cover Waanzin van WhiskyDe waanzin van whisky
  • Literaire thriller

Dit boek werd mij letterlijk in de schoot geworpen door een goede vriend die bij voorheen De Slegte was wezen sneupen en mijn voorkeuren goed kent. Het is het geromantiseerde verhaal van George Remus. Ik vond het des te leuker om het te lezen omdat ik zelf al eens een verhaal over Remus had geschreven, gebaseerd op feiten, en verwerkt in een hoofdstuk van Bourbon & Blues.

Remus was een illegale drankenhandelaar tijdens de Drooglegging, die er door zijn vrouw Imogene werd bijgelapt. Ze informeerde een FBI-agent met wie ze, nadat Remus de bak was ingedraaid, een verhouding begon. Toen Remus vrijkwam daagde ze hem voor het gerecht in verband met een echtscheidingseis. Hij stemde toe maar op weg naar de rechtbank zag hij haar in een andere auto zitten, reed haar klem en schoot haar in een park dood, waarna hij zichzelf aangaf bij de politie. Vervolgens wist hij het zo te draaien dat hij tijdelijk krankzinnig werd verklaard. Na 6 maanden in een inrichting kwam hij weer op vrije voeten, maar verdween wel van het whiskeytoneel.

Dit gegeven heeft Craig Holden uitgewerkt tot een smakelijke thriller waarvan hij in het dankwoord zegt: “Hoewel dit verhaal is gebaseerd op mensen en gebeurtenissen uit de werkelijkheid, moet het strikt als fictie worden beschouwd. Ik heb vrijelijk verzonnen, vooral in de levensgeschiedenis en het karakter van Imogene, en iedereen die het een en ander van de werkelijke geschiedenis afweet, zal dit beseffen. Maar ook al heb ik veel veranderd, de essentiële lijn van de levensloop van Remus en de rechtszaken is gehandhaafd. Ik heb nergens letterlijk geciteerd uit een verslag, interview, krantenbericht, boek, persoonlijk verhaal of enige andere bron.”

Craig Holden heeft meer literaire thrillers op zijn naam staan, maar ik was hem nog niet eerder tegengekomen. De Waanzin van Whisky heb ik in twee dagen verslonden. Wie weet moet ik maar weer eens een fictiewerk gaan schrijven. Het is tenslotte alweer meer dan tien jaar geleden dat mijn derde roman verscheen.

  • Auteur: Craig Holden (oorspronkelijke titel: The Jazz Bird)
  • Uitgever: Cargo (een imprint van De Bezige Bij) 2002
  • Taal: Nederlands (vertaald door Jorien Hakvoort en Albert Witteveen)
  • Uitvoering: Paperback 336 pagina's, met zw/wit foto’s
  • ISBN 90 234 0274 X
  • Retailprijs:€ 19,95 (bij de lancering)