Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 
  • Cover Schotse maltwhiskyDe chemie van Schotse maltwhisky
  •  

Het nieuwe, rijk geïllustreerde boek van Robin Brilleman oogt fraai en verzorgd. Het bestaat uit twee delen en is voorzien van een voorwoord van Patrick van Zuidam. Deel 1 behandelt het productieproces en is onderverdeeld in een hoofdstuk over de grondstoffen en een hoofdstuk over het eigenlijke proces. De auteur beperkt zich bij de grondstoffen niet tot het obligate drietal gerst-water-gist, maar wijdt ook uit over turf, kolen, hout en karamel. Opmerkelijk genoeg is echter geen aparte paragraaf gewijd aan koper.

Daarna volgt een diepgaande beschrijving van het proces dat onderverdeeld is in mouten, brouwen, distilleren, rijpen en bottelen. Dit onderwerp is al door veel schrijvers uit diverse landen in alle toonaarden en diepten bezongen. Robin onderscheidt zich op tweeërlei wijze van voorgaande beschrijvingen. Ten eerste door de nadruk op de chemische verbindingen te leggen, overigens zonder zich te verliezen in een algemene verhandeling over elementaire scheikunde. Ten tweede door er een persoonlijk tintje aan te geven. Hij vergelijkt de werkwijzen van Balvenie, Glenfiddich, Bowmore en Ardbeg, waar hij hands-on ervaring bij alle fasen van het productieproces heeft opgedaan. Er zijn niet veel whiskyschrijvers die daadwerkelijk in een distilleerderij hebben gewerkt.

In Deel 2 heeft Robin de aroma’s die tijdens het proces ontstaan in zes hoofdgroepen ingedeeld: Hout, Zwavel, Fruit, Planten, Rook en Zuivel. Hij gaat dieper in op het ontstaan van de scheikundige verbindingen die in de geur van malt whisky zijn waar te nemen. De vele kleine kleurenfoto’s illustreren op treffende wijze hoeveel verschillende aroma’s er in whisky te ontdekken zijn. Volgens de auteur zijn er dat ruim 400. Dit deel wordt besloten met een korte notitie over gevoel, met andere woorden de prikkels die men waarneemt bij het proeven van whisky.

De structuur, de sobere en daardoor zeer toegankelijke opmaak alsmede de stijl, waarbij veelvuldig gebruik wordt gemaakt van herhalingen, geven deze uitgave eerder het karakter van een lesboek dan van een leesboek. Dat is niet verwonderlijk, want het boek is gebaseerd op Robin’s succesvolle Schotse Malt Whisky Cursus, die alweer een aantal jaren achtereen in Amsterdam wordt gegeven.

Minpuntjes zijn het ontbreken van een literatuurlijst en een verklarende woordenlijst. Dit laat echter onverlet dat De chemie van Schotse maltwhisky een mooie aanvulling is op eerder gepubliceerde Nederlandstalige whiskyliteratuur. Robin, bedankt!

  • Auteur: Robin Brilleman
  • Uitgever: Whisky Informatiecentrum Nederland – oktober 2008
  • Taal: Nederlands
  • Uitvoering: Hardcover, full color, 158 pagina’s, 249 kleurenfoto’s
  • ISBN 978 90 813054 19
  • Retailprijs: € 25.--