Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 
 • Cover Collecting Scotch WhiskyCollecting Scotch Whisky
 • An Illustrated Encyclopedia

Een monument van een boek dat zo zwaar is dat je het op tafel moet leggen om er goed in te kunnen bladeren. De auteur heeft hier vijf jaar aan gewerkt en kan trots zijn op het resultaat. Dit is een belangrijke historische publicatie en een geweldige bron voor schrijvers, verzamelaars en investeerders. Emmanuel Dron heeft zijn sporen in de verzamelaarshoek van de whiskywereld trouwens ruimschoots verdiend. Hij begon ooit bij La Maison de Whisky en verruilde na jaren Frankrijk voor Singapore, waar hij samen met een zakenpartner The Auld Alliance bar runt, een etablissement dat zijn gelijke in de whiskywereld niet heeft. Door de jaren heen is hij een groot kenner van oude en bijzondere whisky’s geworden en een vraagbaak voor velen. Met dit fenomenale boek, zowel qua inhoud, omvang als gewicht, heeft hij dan ook alle recht van spreken.

Dit gezegd hebbende, zijn er ook enkele minpunten die de aandacht verdienen. Ten eerste het gewicht. Was Charlie MacLean’s uitstekende Famous for a Reason tot nu toe wellicht het zwaarste whiskyboek, aan Collecting Scotch Whisky til je je bijna een breuk. Het boek is moeilijk hanteerbaar, en het was, in de achteruitkijkspiegel, waarschijnlijk beter en handiger geweest indien de auteur gekozen had om de inhoud in aparte delen te publiceren. Misschien iets voor een herdruk. Door het gewicht dreigt het boekblok ook uit de band te vallen, dus het is aan te raden het niet rechtop in de boekenkast te zetten.

De layout is niet altijd even prettig qua leesbaarheid. Met name de vele jaartallen verticaal naast de flessen geplaatst, zouden beter te lezen zijn geweest in horizontale richting. Ze doen nu eerder aan een soort codering denken.

De titels van diverse hoofdstukken zijn enigszins misleidend. De auteur spreekt bijvoorbeeld van Italiaanse en Amerikaanse bottelaars/bottelingen. De onderhavige flessen, op een enkele uitzondering na, zijn echter allemaal gewoon in Engeland of Schotland gebotteld. Beter ware het om hier van Italiaanse, Amerikaanse etc importeurs te spreken. Deze verwarring is, naar ik heb begrepen, ontstaan doordat het verzamelaarswereldje de verkeerde term heeft geïntroduceerd.

De Engelse vertaling is op diverse plekken nogal eigenaardig en wringt qua zinsopbouw. Hier wreekt zich het feit dat de auteur er geen native English speaker naar heeft laten kijken. Dit manco is echter overkomelijk want de begrijpelijkheid is over het algemeen goed en zoveel tekst staat er nu ook weer niet in. Tot slot zitten er hier en daar feitelijke onjuistheden in die ik met de auteur gevalideerd heb. Hij verzekerde mij deze in een eventuele herdruk recht te zetten.

Conclusie:
Al met al een monster van een boek, maar wel een prachtig monster. Voeg daarbij dat de auteur naar eigen zeggen 95% van het werk, inclusief de fotografie, zelf heeft verricht, dan maakt het mijn bewondering voor zijn monnikenwerk alleen maar groter. De prijs is niet gering, doch zeker niet onredelijk voor een publicatie van deze omvang en inhoud. Ik zal het boek zeker toevoegen aan de bronnen die wij raadplegen wanneer wij zelf iets over (oude) whisky willen schrijven. Chapeau pour Emmanuel Dron !

 • Titel: Collecting Scotch Whisky
 • Ondertitel: An Illustrated Encyclopedia
 • Auteur: Emmanuel Dron
 • Uitgever: door de auteur in eigen beheer uitgegeven - 2017
 • Taal: vanuit het Frans naar het Engels vertaald
 • Uitvoering: Hardcover met stofomslag, leeslint, in cassette, 888 pagina’s, zwart/wit
 • Afmetingen: 290mm breed x 365mm hoog x 60mm dik
 • ISBN: 978 1 5711 5723 3
 • Prijs: 375.—euro, te bestellen bij Whisky Passion