Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
  • Chasing The White DogChasing the White Dog
  • An Amateur Outlaw’s Adventures in Moonshine.

Onlangs was ik in New York (de staat, niet de stad) en kocht in het bezoekerscentrum van Tuthilltown Distillery een boek met de intrigerende titel Chasing The White Dog.

Daar heb ik geen spijt van gekregen. Het boek is een autobiografisch verhaal van de Amerikaanse journalist Max Watman, die gefascineerd raakt door “Moonshine”, ofwel het illegaal geproduceerde distillaat uit de heuvels van Virginia en de Carolina’s.

Hij gaat op onderzoek uit en ontmoet tal van kleurrijke figuren aan beide zijden van de wet. Ondertussen probeert hij zelf ook moonshine te stoken en spaart zich niet. De beschrijvingen van zijn mislukkingen zijn hilarisch.

Het meest boeiende aspect in het boek vond ik zijn veranderende rol. Waar hij aanvankelijk als objectieve waarnemer op jacht ging naar verhalen, veranderde hij langzamerhand in een subjectieve deelnemer. Iets wat hijzelf ook duidelijk onderstreept in een hoofdstuk over een rechtszaak tegen enkele die-hards die keer op keer gepakt worden.

De gesprekken met de agenten die als taak hebben om de moonshiners op te sporen zijn minstens zo interessant en houden het boek in evenwicht. Aan de ene kant krijg je als lezer sympathie voor de boef, maar weet je aan de andere kant de motivatie en inspanningen van de wetsdienaren ook te waarderen.

Het gaat overigens niet alleen over illegale stookpraktijken. De auteur besteedt eveneens ruim aandacht aan de opkomst van de legale microdistilleerderijen en licht met name Stranahan’s uit Colorado uit. En laat dat nu net een van mijn favorieten zijn.

In het laatste hoofdstuk vat Watman keurig samen waar “shine” en “home distilling” zich van elkaar onderscheiden. Een veelkleurig, prima leesbaar verhaal dat wel enige kennis van de Amerikaanse drankenwetgeving vraagt.

  • Auteur: Max Watman
  • Uitgever: Simon & Schuster - 2011
  • Taal: Engels
  • Paperback, 294 pagina’s
  • ISBN 978-1-4165-7179-7
  • Retailprijs: US$ 15,00 / € 11,25