Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
  • Cover Chasing The DramChasing the Dram
  • Finding the Spirit of Whisky

De foodies hebben whisky al geruime tijd ontdekt en daar wordt dan ook driftig over geblogd en geschreven. Een van de eerste vrouwen die er letterlijk een boekje over open deed was de Amerikaanse Kate Hopkins. In 2009 kwam haar hilarische 99 Drams uit en het genre whiskychicklit was gezet. Nu, na 8 jaar, is het de beurt aan een Schotse collega, Rachel McCormack, bekend van radio, tv en persoonlijke foodblog. Haar eersteling in boekvorm heet Chasing the Dram.

De auteur, zelfverklaard beginner op het whiskypad, heeft duidelijk merkbaar op vier gedachten gehinkt: moet het een receptenboek worden, een reisverhaal, een boek over whisky of mijn memoires? Die ingrediënten zijn allemaal in het boek verwerkt, zij het dat ze niet echt goed integreren. Het resultaat is daardoor, om in het jargon te blijven, een wat ongelukkig ogend misbaksel, en niet de sublieme taart die ze wellicht voor ogen had. Enfin, dat kan, zeker voor een debuut, maar dat is niet alles.

Haar research is bijzonder slordig. Klakkeloos meldt ze dat in Schotland slechts één distilleerderij (Ben Nevis) in Japanse handen is, terwijl even tellen je al gauw op een stuk of zeven brengt (Laphroaig, Bowmore, Auchentoshan, Tomatin, Glen Garioch, Ardmore), en dat is niet van de laatste tijd. De Italiaanse plaats Ancona, in La Marche aan de Adriatische kust, heeft Rachel voor het gemak maar eens naar Noord-Italië verplaatst. Enzymen zijn bij haar nodig voor de vergisting (en niet voor de omzetting van zetmeel in suiker, zoals gebruikelijk). Maltstock wordt in anderhalve regel af geserveerd, zonder dat ze daar ooit is geweest. In één-en-dezelfde adem prijst ze Dramboree de hemel in, terwijl op de website van Dramboree in duidelijke taal toch echt staat dat het oudere Maltstock hen juist geïnspireerd heeft.

Als het op de recepten aankomt, ze staan nogal hapsnap door het boek en de auteur komt niet veel verder dan dat je zelf maar moet proberen welke whisky het beste past, een enkele aanbeveling daargelaten. Het boek kan op dat punt niet eens in de schaduw staan van standaardwerken van vrouwelijke collega-schrijvers zoals Madeline Greenberg (co-auteur van Whisky in the Kitchen – 1968), First Lady of Whisky & Food Martine Nouet (Les Routes du Malt – 1999 en A Table, 2016), Helen Arthur † (The Water of Life - 2000), en Sheila McConachie (co-auteur van The Whisky Kitchen – 2008). Ook dat geeft niet, ware het niet dat de auteur tussen de regels door impliceert dat zij de eerste is die dit terrein beschrijft en genoemde dames compleet negeert. Dat is niet alleen zeer gebrekkige research, maar ook gebrek aan klasse.

Dan, reisverhalen over whisky en whiskymemoires zijn er al jarenlang te kust en te keur in boekvorm en beduidend boeiender dan het bij herhaling moeten lezen over de problematische relatie met haar vader en de complexe verhouding tot haar moeder.

Laat ik echter met een positieve toon besluiten. Chasing the Dram is vlot geschreven en af en toe zeer humoristisch. Dunne soep maar daardoor ook gemakkelijk leesvoer, om het jargon te handhaven. Ik schoot een enkele keer zelfs hardop in de lach, en dat gebeurt me niet al te vaak bij het lezen van een boek.

  • Titel: Chasing the Dram
  • Ondertitel: Finding the Spirit of Whisky
  • Auteur: Rachel McCormack
  • Uitgever: Simon & Schuster - 2017
  • Taal: Engels
  • Uitvoering: Paperback, 356 pagina’s, zwart/wit
  • ISBN: 978 1 5711 5723 3
  • Retailprijs: 10,99 euro (de hardcover is 19,99)