Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
  • Canadian whiskyCanadian whisky
  • The portable expert

In mijn whiskybibliotheek, althans het niet-vloeibare gedeelte, bevond zich tot voor kort slechts één boek dat geheel gewijd was aan Canadese whisky. Het is een oude uitgave, uit 1976, getiteld CANADIAN WHISKY – The Product and The Industry, geschreven door William F. Rannie. Verder moest ik het doen met veelal summiere hoofdstukken uit boeken van Dave Broom, Michael Jackson (†), Jim Murray en Dominic Roskrow.

Daar is sinds een maand verandering in gekomen. Met bijzonder veel genoegen heb ik Davin’s boek in twee avonden uitgelezen. Het is informatief, onderhoudend. De stijl is feitelijk, overigens zonder dat het ook maar een moment saai wordt. Als gecertificeerd sommelier, onafhankelijk whiskyauteur en Malt Maniac is hij ook bijzonder goed geïnformeerd.

Het boek is in 5 secties en 25 hoofdstukken onderverdeeld. Achtereenvolgens wordt beschreven waarvan en hoe Canadese whisky wordt gemaakt. Dat vertoont, weliswaar met andere grondstoffen, verbazingwekkend veel overeenkomsten met de productie van rum. In de derde sectie gaat de auteur in op de geneugten van de drank en geeft proeftips. Sectie vier behandelt de geschiedenis en sectie vijf presenteert de profielen van de negen Canadese whiskydistilleerderijen. Een epiloog en een woordenlijst zijn niet vergeten.

Door het hele boek heen strooit de auteur met proefnotities van ongeveer 100 verschillende expressies. Dat is een van de twee minpuntjes in dit voortreffelijke boek. Ik had ze liever overzichtelijk bij elkaar zien staan. Het andere minpunt is het gebruik van de steunkleur oker. Dit doet echt afbreuk aan de foto’s en bij schemerig licht zie je er nauwelijks iets van. Kennelijk wilde de uitgever kosten besparen en geen full colour editie uitbrengen. Da’s jammer want boek èn auteur verdienen dat zonder meer. Voor de rest niets dan lof. Ik weet nu veel, veel meer over Canadese whisky. Dankjewel Davin!

Advies: meteen kopen. Er gaat een wereld voor je open. Wie nader kennis met de auteur wil maken, kan dat doen op www.canadianwhisky.org.

  • Auteur: Davin de Kergommaux
  • Uitgever: McClelland & Stewart - 2012
  • Taal: Engels
  • Uitvoering: Hard cover, 336 pagina’s, met één steunkleur
  • Afmetingen: 140x200x28 mm
  • ISBN 978-0-7710-2743-7
  • Retailprijs: US$ 22.00 / CAN$ 24.99