Gebruikerswaardering: 1 / 5

Ster actiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
  • But the Distilleries Went OnBut the Distilleries Went On
  • The Morrison Bowmore Story

Op de omslag staat The History of a Scotch Whisky Company – 1951-2014. Het is dan ook geen boek over de distilleerderij in de subtitel. Het voorwoord is van Mike Keiller, CEO van MBD. De eerste vijf hoofdstukken behandelen de geschiedenis van de familie Morrison en het bedrijf dat zij oprichtten. Aanvankelijk waren het vooral blenders en handelaren, maar oprichter Stanley Morrison zag op een gegeven moment de noodzaak in van het in eigendom hebben van een eigen distilleerderij. Daarmee werd hij minder afhankelijk van wat andere distilleerderijen hem konden leveren. Behalve Bowmore wist hij ook de distilleerderijen van Auchentoshan en Glen Garioch over te nemen. Zeer smakelijk om te lezen hoe hij “even” een paar distilleerderijen kocht om ze daarna achteloos door zijn partner James Howat te laten financieren. Stanley Morrison moet zeker dezelfde flair hebben gehad als Sir Richard Branson.

In 1989 verwierf Suntory een 35% belang in de MBD groep en mag zich vanaf 1994 volledig eigenaar noemen. Door de recente overname van Beam Global is het Japanse bedrijf qua grootte tot de top 3 doorgedrongen en hoeft alleen Diageo en Pernod-Ricard voor te laten gaan. En passant is Laphroaig het zusje van Bowmore geworden, maar dat terzijde. Het vijfde hoofdstuk wordt daarom afgesloten met een kort stukje over Beam Suntory Global.

De hoofdstukken zes, zeven en acht beschrijven achtereenvolgens de geschiedenis van Glen Garioch, Auchentoshan en Bowmore. Over de middelste is niet zoveel te vertellen en dat is ook het kleinste hoofdstuk. Het grootste deel van de archieven ging in de Tweede Wereldoorlog verloren toen Glasgow werd gebombardeerd en een deel van de distilleerderij en de voorraden in vlammen opgingen.

Het geheel is zeer vlot geschreven, op de aangename en onderhoudende wijze die we van Ian Buxton gewend zijn. Een minpuntje zijn de strofes waarin het bedrijf bijna aanbeden wordt en daar lijkt het boek af en toe een tikje teveel op een corporate brochure. Dat is echter een lastig te omzeilen klip wanneer je een boek in opdracht schrijft. Het siert Ian dat hij dit tot een minimum weet te beperken. Mooi werk, collega !

  • Auteur: Ian Buxton
  • Uitgever: Angels’ Share ism Morrison Bowmore Distillers (MBD), 2014
  • Taal: Engels
  • Uitvoering: Hardcover met stofomslag, 332 full colorpagina's
  • ISBN 978 1 906000 86 8
  • Retailprijs: £ 30.-- (ca. 41 euro)