Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
  • Cover Bushmills 400 Years in the MakingBushmills
  • 400 years in the making

Alhoewel er verbazingwekkend weinig historisch materiaal bewaard is gebleven (of beschikbaar is gesteld), is Peter Mulryan erin geslaagd een boeiend en zeer leesbaar boek over de geschiedenis van Bushmills te schrijven. Eigenlijk moet ik zeggen, de geschiedenis van de Ierse whiskeyindustrie, geplaatst in een wereldwijd kader. Het is interessant om te lezen hoe de Ierse whiskeyindustrie teloor ging door een opeenvolging van economische en natuurrampen. Ook misten ze volstrekt de slag om de Amerikaanse markt, nadat de Drooglegging was opgeheven. En dan te bedenken dat Jack Kennedy (de vader van …) enkele jaren voor de opheffing al illegale kopjes aan het geven was aan de Ierse distillateurs. Die waren destijds roomser dan de paus en gingen niet op Jack’s verzoeken in. De Schotten zagen de zaken wat ruimer en wisten nog tijdens de Drooglegging een beachhead te veroveren dat ze nooit meer hebben losgelaten.

Alhoewel Bushmills de enige distilleerderij in Noord-Ierland is, heeft het de onderneming niet weerhouden om met de Ierse Republiek zaken te blijven doen nadat de separatie een feit was. Guinness was bijvoorbeeld een van de grote afnemers van mout, totdat de mouterij werd gesloten. Ook is Bushmills nog een tijdje eigendom van een Engelse bierbrouwer geweest. Veel van dit soort historische whiskey-feiten worden door Mulryan in een geschiedkundig breder kader geplaatst, wat het boek er alleen maar interessanter op maakt.

Door het hele boek heen staan advertenties uit vervlogen tijden, met name die uit de VS, waar na de Tweede Wereldoorlog serieus werk werd gemaakt om Bushmills weer een prominente plek op de schappen te laten innemen. In 2005 ging de “oudste nog werkende distilleerderij ter wereld” over in handen van Diageo, die er sindsdien fors in heeft geïnvesteerd en de productiecapaciteit heeft uitgebreid. Men richt zich op 2011 om de magische grens van 1 miljoen dozen te bereiken. Ten tijde van de overname bedroeg de jaaromzet 400.000 dozen.

Achterin het boek worden zes employees aan het woord gelaten die in 2008 met pensioen gaan, exact 400 jaar nadat de licentie was verstrekt om in en rond het dorpje Bushmills te mogen distilleren. Het boek wordt besloten met een korte presentatie van de familie bottelingen, voorzien van Mulryan’s eigen korte proefnotities. Hij benadrukt overigens dat het om de smaak van de lezer gaat en niet die van hem.

Wat het ook zij, Peter Mulryan heeft een zeer smaakvol boek afgeleverd.

  • Auteur: Peter Mulryan
  • Uitgever: Appletree Press, 2008
  • Taal: Engels
  • Uitvoering: Hard back met stofomslag, 190 pagina’s full color, 26 x 26 cm
  • ISBN 978-1-84758-068-9
  • Retailprijs: £ 17,99 (ca. € 22,80)