Gebruikerswaardering: 3 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter inactiefSter inactief
 
  • Cover BroraBrora
  • A Legendary Distillery (1819-1983) and Whisky

Een true labour of love van een whiskyliefhebber, gepresenteerd in een afwijkend, oblong formaat. Dr. Brossard heeft zijn research zeer grondig gedaan en daarvoor alle medewerking van Diageo gekregen. Hij heeft daarom naar hartenlust in de archieven in Menstrie kunnen grasduinen. In 34 hoofdstukken graast hij door de geschiedenis en maakt veelvuldig gebruik van citaten uit documenten die hij naar boven heeft gehaald.

Dr. Brossard besteedt ook ruim aandacht aan de socio-economische ontwikkelingen van de regio (Sutherland) door de eeuwen heen en pleit de Duke of Sutherland deels vrij voor zijn betrokkenheid bij de Highland Clearances. Een feit is nu eenmaal dat de Duke ook heel veel voor de ontwikkeling van het gebied heeft betekend. Zonder zijn inzet zo er nu bijvoorbeeld niet zo’n goede infrastructuur zijn.

Het boek is zonder meer interessant, met prachtige oude foto’s en plattegronden, een hele sectie met oude etiketten, zowel van Brora als Clynelish, want die zijn onlosmakelijk met elkaar verweven. Je kunt je zelfs afvragen of de titel niet eigenlijk CLYNELISH/BRORA had moeten zijn. Het zij de auteur vergeven, want zijn fascinatie richt zich voornamelijk op de Brora bottelingen, reden waarom hij aan het eind van het boek Brora-liefhebber pur sang Serge Valentin nog even aan het woord laat.

Er zitten helaas behoorlijk wat manco’s aan het boek. De Zwitserse auteur vliegt regelmatig uit de bocht met zijn vrij magere beheersing van het Engels (wat schrijven betreft althans). Zelfs het inschakelen van een native English speaker heeft daar niet veel goeds aan gedaan. Doordat er veelvuldig geciteerd wordt, met hier en daar commentaar tussen de quotes, leest de tekst absoluut niet lekker. Het is daardoor een soort start-stop-verhaal geworden. Ook de regelmatig terugkerende spellingsfouten en het wegvallen van woorden, delen van zinnen en fouten bij de foto-onderschriften ondergraven de algehele kwaliteit van het gebodene. Het papier van het binnenwerk is van dunne en goedkope kwaliteit. Dat is vooral goed te zien bij de volvlakken die de foto-pagina’s omlijsten.

Als tijdsdocument heeft het boek echter zonder meer grote waarde. Wie de genoemde onvolkomenheden wil accepteren en de stevige prijs voor lief neemt, moet het boek beslist aanschaffen en heeft dan een bijzonder stukje distilleergeschiedenis in de boekenkast staan.

  • Auteur: Dr. Patrick Brossard
  • Uitgever: In eigen beheer uitgegeven in een gelimiteerde oplage van 500 - 2016
  • Taal: Engels
  • Uitvoering: Hardcover , 148 pagina’s, full colour
  • ISBN 978-3033-05625-1
  • Retailprijs: € 37,50 (bij whiskyboeken.nl verkrijgbaar)