Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
  • Cover Bourbon Rise Fall and RebirthBourbon
  • The Rise, Fall and Rebirth of an American Whiskey

Een boek waar ik me onlangs doorheen geworsteld heb. Niet omdat het onderwerp me niet aanstond, verre van dat. Wel omdat, eh, omdat er iets mis is met dit boek, en ik kan mijn vinger er niet helemaal achter krijgen.

Er staat heel veel informatie in, zonder meer. Veel ervan is bekend, een deel minder bekend en van een deel doet de auteur zijn uiterste best om eerder verschenen versies van verhalen te ontkrachten. Het lijkt er af en toe op of hij het boek met een verborgen agenda heeft geschreven. (Minnick was in een vorig leven oorlogsjournalist.)

Ik heb zijn ‘Whisky Women” eerder al eens gelezen en gerecenseerd voor Whisky Passion en dat is een gemakkelijk leesbaar en onderhoudend boek. Zijn nieuwe publicatie is dat niet. En dat komt niet alleen door de grote hoeveelheid cijfermateriaal, maar ook omdat de auteur continu citeert. En niet met een paar zinnetjes, nee. Hij schrijft hele lappen tekst uit oude documenten over en becommentarieert dat vervolgens met enkele zinnen om daarna weer een origineel stuk uit een krant of rapport over te tikken.

Het staat allemaal wel min of meer in context, alhoewel hij regelmatig zeer hinderlijk heen-en-weer springt door de tijd, waardoor het hele boek een beetje hap-snap overkomt. Toch vond ik het interessant genoeg om het niet weg te leggen, doch de eerlijkheid gebiedt me dat ik Becky regelmatig vriendelijk vroeg om een whiskeytje erbij, lui doorlezend in mijn favoriete club fauteuil. Er ontsnapte me een diepe zucht toen ik het – eindelijk, na twee weken – uit had.

Er staan mooie illustraties en fraaie zwart-wit foto’s uit vervlogen tijden in en de auteur dankt diverse distilleerderijen voor het openen van hun archieven. Onbegrijpelijk vind ik echter dat in zijn lijst van bronvermeldingen de echte en hooggewaardeerde klassiekers van Frank Kane (Anatomy of the Whisky Business, 1965), Sam C. Cecil (The Evolution of the Bourbon Whisky Industry, 2001) en Daniel Okrent (Last Call – The Rise and Fall of Prohibition, 2010) ontbreken.

Je moet wel heel veel van bourbon en lezen houden om dit boek te waarderen. Een aanrader zou ik het niet noemen, een interessant boek wel.!

  • Auteur: Fred Minnick
  • Uitgever: Voyageur Press – 2016
  • Taal: Engels
  • Uitvoering: full colour, hard cover, 238 pagina’s
  • ISBN 978 0 7603 5172 7
  • Retailprijs:25.- USD (€ 22.50)