Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
  • Cover Bourbon a history of the american spirit Bourbon
  • A History of the American Spirit.

Maak Bourbon de hoofdrolspeler in de Amerikaanse geschiedenis. Dat is de premisse van dit boek. De auteur is historicus met een voorliefde voor bourbon, en geturfde single malts (liet hij mij weten in een email). Het is zijn eerste boek, doch hij schrijft al enkele jaren essays en fictie voor diverse tijdschriften en kranten.

De insteek is interessant, zeker voor de lezer die in de geschiedenis van de Verenigde Staten is geïnteresseerd. Nieuw voor mij was Ramón Llull, een 13deeeuwse Spanjaard die door Huckelbridge wordt aangewezen als de vader van het distilleren in Meso-Amerika. Ook ene George Thorpe wordt ten tonele gevoerd. Hij zou de oer-vader van bourbon zijn, en zo rond 1620 met zijn stookpraktijken zijn begonnen in Virginia, aanvankelijk met wijn, en later met rogge en maïs als grondstof.

Dat bourbon toen nog helemaal niet bestond, daar stapt de auteur naar mijn smaak iets te gemakkelijk overheen. Edoch, hij wilde kennelijk graag wat nieuwe namen introduceren en door het boek heen merk je wel dat hij veel onderzoek heeft gedaan. Dat is ook te zien aan de wel zeer uitgebreide bronvermelding.

Hier en daar springt Huckelbridge door de tijd heen-en-weer, mede veroorzaakt door de gekozen onderwerpen van de opeenvolgende hoofdstukken. Dat is echter niet storend, je pakt de draad gemakkelijk op. Wat me wel na enkele hoofdstukken een beetje ging tegenstaan was de geforceerd-jolige schrijfstijl en het overmatig gebruik van alliteraties – een mooi stijlmiddel op zich, daar niet van, maar je moet dat wel met mate doseren. Enfin, de auteur is nog jong en het is, zoals gezegd, zijn eerste boek.

Ik beveel het derhalve ook met plezier aan, want in zijn totaliteit is het zeer lezenswaardig en, hoe je het ook wendt of keert, die vermaledijde bourbon komt wel elke keer om de hoek kijken als een niet onbelangrijke speler bij de grote wendingen in de geschiedenis van de Nieuwe Wereld die zich als kolonie aan Groot-Brittannië wist te ontworstelen en waardoor de Verenigde Staten van Amerika werden geboren.

En de man die de nieuwe VS aanvoerde als eerste president, had “toevallig” enige tijd de grootste bourbon distilleerderij van het land. Met de Burgeroorlog was het al niet anders: Abe Lincoln merkte ooit op dat hij aan al zijn generaals wel dezelfde whiskey wilde sturen als degene die zijn succesvolle opperbevelhebber Ulysses Grant dronk. Dat Kentucky zich aan de zijde van de Noordelijken schaarde, was ook zo’n bourbon-feit waar de auteur veel historische waarde aan toekent.

Tongue-in-cheek merkt hij in de epiloog op dat de Britten (lees: Schotten) toch maar mooi ex-bourbonvaten voor het rijpen van hun whisky gebruiken. Ook dat kun je zien als een historische, in bourbon gedrenkte, overwinning ...

  • Auteur: Dane Huckelbridge
  • Uitgever: William Morrow / Harper Collins - 2014
  • Taal: Amerikaans-Engels
  • Uitvoering: Hardcover, met stofomslag, 280 pagina’s, met diverse zwart/wit-afbeeldingen
  • ISBN 978-0-06-224139-9
  • Retailprijs: $25,99