Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
  • Goodness NoseGoodness Nose
  • The passionate revelations of a Scotch master blender

Het gebeurt niet vaak dat ik een boek niet kan wegleggen. Dat overkwam me met Goodness Nose van Richard Paterson en Gavin Smith. Ik heb het in één ruk uitgelezen. Het is fascinerend te lezen hoe Paterson als 8-jarig jongetje door zijn vader werd ingewijd in de wereld van whisky en wat er in de vijftig jaar daarna met hem gebeurde. Het is niet alleen een boeiende autobiografie maar ook een prachtig historisch document van wat er zich de afgelopen vijf decennia in de Schotse whisky industrie heeft afgespeeld. Gavin Smith schildert met zijn grote kennis over de geschiedenis van uisge beatha een prachtige achtergrond voor het verhaal van Richard.

Het boek is in negen hoofdstukken onderverdeeld. Het eerste heet heel toepasselijk Raw Spirit en het laatste Fully Matured. In de tussenliggende zeven hoofdstukken reizen we mee door Paterson’s professionele leven en bezoeken en passant een aantal distilleerderijen waar hij een speciale band mee heeft, zoals Glen Scotia, Dalmore, Fettercairn en Jura. Alles uiteraard doordrenkt met Whyte & Mackay, de blend die Paterson tot in de perfectie heeft ontwikkeld.

Bijzonder onderhoudend is de wijze waarop hij beschrijft hoe een blend gemaakt moet worden. Hij gebruikt daarbij de analogie van gasten aan een whisky diner. Ook geeft hij openhartig inzage in de wijze waarop hij single malts en grain whiskies classificeert en wat een excellente blend nodig heeft. Het boek eindigt, hoe kan het ook anders, met de recente overname door United Breweries, het conglomeraat van de Indiase multimiljonair Vijay Mallya, die wijd en zijd bekend staat onder zijn bijnaam “The King of Good Times.”

Hoewel er in het boek veel jaartallen en productiecijfers staan verliest het verhaal nergens vaart en dat is al een grote verdienste op zich. Niet nadenken, gewoon kopen!

  • Auteur: Richard Patterson en Gavin D. Smith
  • Uitgever: The Angel’s Share (een imprint van Neil Wilson Publishing Ltd)
  • Aantal pagina’s: 206
  • Uitvoering: hardcover met stofomslag, full color
  • ISBN 978 1 903238 67 7
  • Prijs: £ 19,99 - $ 29,99 - € 25.-
  • In Nederland verkrijgbaar bij: www.whiskyboeken.nl