Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
  • Cover Bloodlines touch not the catBloodlines
  • Touch Not The Cat

Tijdens de laatste editie van Whisky Live Holland in Den Haag viel mijn oog op dit boek, waarvan enkele exemplaren te koop waren bij de stand van Whisky Passion. Op de cover stond BallindallochCastle. Ik ken de eigenaresse en het kasteel, compleet met Aberdeen Angus kudde, en heb het ooit als achtergrond voor een tv-documentaire gebruikt. Nog niet zo lang geleden, tijdens het Speyside Festival 2012, mochten Lady ClareMacPherson-Grant Russell en ik een speciale food happening in het Craigellachie hotel openen. Ziedaar, enkele redenen waarom ik het boek gewoon niet kon laten liggen.

Met bijzonder veel plezier heb ik het in enkele dagen uitgelezen. De auteurs, een Schotse IT consultant en een Nederlandse yoga-instructrice, hebben een echte pageturner geschreven. Achterin het boek is de proloog van het vervolg opgenomen. Wanneer dat verschijnt ga ik het zeker ook lezen, want ik ben zeer nieuwsgierig om te weten wat er nog meer gaat gebeuren. Door twee verhaallijnen met elkaar te verweven – een van meer dan honderd jaar geleden en een in het huidige tijdsgewricht– hebben McKerley en Schippers een aantrekkelijke spanningsboog opgebouwd, die je verleidt om nog een hoofdstuk telezen, terwijl je eigenlijk het licht uit wilt doen en gaan slapen. Chapeau!

By the way, er wordt nog whisky in het boek gedronken ook, met name The Glenlivet en Cragganmore. Vreemd genoeg geen Glenfarclas, terwijl dat toch op een steenworp afstand van Ballindalloch ligt, als je ver kunt gooien.

Het is een debuut en af en toe vliegen de auteurs een beetje uit de bocht, met name in de tijd, de karakterontwikkeling en de dialogen. Verwacht dus geen thriller van literair gehalte. Het is een boeiende mix geworden van genealogie, drama en (moord)mysterie. Tot op het eind is het spannend of er nu wel of niet een moord is begaan en wie de dader zou kunnen zijn. Dat is ook de grote verdienste van beide auteurs. Ik kijk uit naar het vervolg.

Het interview met McKerley en Schippers is te beluisteren via: http://www.dutchbuzz.nl/?p=1461

  • Auteur: Tom McKerley & Ingrid Schippers
  • Uitgever: Summertimepublishing.com - 2011
  • Taal: Engels
  • Uitvoering: paperback, zwart/wit, 312 pagina’s
  • ISBN 978-1-904881-49-0
  • Retailprijs: € 15.--