Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
  • American Whiskey Bourbon and RyeAmerican Whiskey, Bourbon & Rye
  • A Guide to the Nation’s Favorite Spirit

Het in 1995 verschenen The Book of Bourbon and Other Fine American Whiskeys, van Gary en Mardee Regan vind ik nog altijd een van de mooiste boeken over het onderwerp. Het is alleen een beetje door de tijd achterhaald dus er is zeker ruimte voor een eigentijdse opvolger.

Clay Risen heeft een degelijk boek geschreven, met de hulp van twee kameraden uit de drankenwereld. Allereerst legt hij uit wat wel en niet in het boek is te vinden. Daarna volgt het onvermijdelijke hoofdstuk “What is Whiskey?” Vervolgens verdiept Risen zich in de geschiedenis van de Amerikaanse variant. Dat doet hij goed onderbouwd, compact en feitelijk maar wel een tikje saai naar mijn smaak. Het daaropvolgende hoofdstuk gaat over “Whisky Today”. Risen heeft een eigen mening en een eigen geluid, wat hij hier duidelijk laat horen. Van white whiskey en flavored whiskey moet hij weinig of niets hebben.

Het grootste deel van het boek wordt in beslag genomen door bijna 200 pagina’s whiskey reviews. De proefnotities komen niet altijd overtuigend over en zijn rating systeem vind ik wel erg grofmazig (1 tot 4 sterren om het hele spectrum te duiden). De grote jongens komen aan bod naast een (wille)keur aan micro distilleries. In de inleiding heeft Risen dan al gemeld dat hij allesbehalve compleet is en kan zijn.

Het boek oogt in eerste instantie keurig verzorgd. Ben je echter een 10-tal pagina’s aan het lezen, dan stoort de 1-kolomsopmaak in het algemene gedeelte al snel, zowel door het gekozen lettertype, de lettergrootte als de grijze kleur van de letters. Bij gedempt licht is het niet al te goed leesbaar. De opmaak van de reviews vind ik ronduit rommelig, wat de leesbaarheid ook niet bepaald positief beïnvloedt.

Conclusie: Wie bovenstaande kritiek voor lief neemt, heeft een solide eigentijds boek over Amerikaanse whiskey in handen. Het is een up-to-date, persoonlijk overzicht van ruim 200 Amerikaanse whiskeys, handig als naslagwerk en zijn prijs zeker waard.

  • Auteurs: Clay Risen, met hulp van George Scott en Charles Nix
  • Uitgever: Sterling Epicure - 2013
  • Taal: Amerikaans Engels
  • ISBN: 978-1-4027-9840-5
  • Uitvoering: Hardcover , 298 pagina’s, full color
  • Afmetingen: 234x134x25 mm
  • Retailprijs: US$ 24,95 / £ 14,95 / € 18,00