Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
  • Cover 99 drams of whiskey99 Drams of Whiskey
  • The Accidental Hedonist's Quest for the Perfect Shot and the History of the Drink

Kate Hopkins is een gelouterde foodblogger en columniste. Haar website Accidentalhedonist.com is volgens Time Magazine een van de 50 Coolest Websites.

Op de omslag slaat Kevin Erskine, aka Mr. Scotchblog, de spijker op zijn kop met de beschrijving van dit werk: “deels reisverhaal, deels distilleerderijgids, deels geschiedenisboek”. De auteur stapt, niet gehinderd door kennis en ervaring op whiskygebied, net zo gemakkelijk de geschiedenis van onze geliefde drank in en uit als de vele vliegtuigen en huurauto’s die ze met haar grappige reisgezellin huurt, op weg naar de “perfect shot”. Ze heeft haar research netjes gedaan. Er staan weinig of geen fouten in.

De ervaren whiskylezer zal menig feit herkennen maar de manier waarop Kate Hopkins de Ierse, Schotse, Canadese en Amerikaanse whiskygeschiedenissen met elkaar verweeft is nieuw en prettig leesbaar.

De proefnotities, die kris-kras door het boek opgenomen zijn, illustreren de grondige kennis van de auteur op het gebied van smaken en haar ervaring met het verbaliseren daarvan. Ze karakteriseert op grappige wijze elke dram die ze geproefd heeft, en dat is soms “wickedly funny”. Het reisverhaal dient letterlijk als een transportmiddel tussen bezochte plaatsen, hervertelde geschiedenis, geïnterviewde mensen en geproefde whisk(e)ys. Daarbovenop is het een van de zeer weinige whiskyboeken die door een vrouw zijn geschreven.

Ik heb maar 1 klacht. Door een te strakke planning en slecht weer in Oban konden Kate en haar reisgezel de oversteek naar Islay niet maken. En dat is een gemis. Ik hoop dat Kate een vervolg schrijft: Savouring the Islands.

  • Auteur: Kate Hopkins
  • Uitgever: St. Martin’s Press – 2009
  • Taal: Engels
  • Uitvoering: Hardcover met stofomslag, 308 pagina’s
  • ISBN 0 312 38108 5
  • Retailprijs: $ 24.95