Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
  • 199 Gins uit België en Nederland199 Gins uit België en Nederland
  • De complete gids

Met behulp van Isabel Boons als linking pin naar andere auteurs heeft Lannoo in hoog tempo een aantal handzame gidsen het licht doen zien. Na Gin & Tonic, Rum, Tequila & Mezcal en Vermout is nu dit kloeke boekwerk verschenen.

De opzet is handig en toegankelijk, met veel kleurenfoto’s maar ook eenvoudige, doch leuke zwart-wit illustraties van de hand van Emma Thyssen.

Na het voorwoord volgt een 14 pagina’s tellend stuk over de geschiedenis van deze drank, gevolgd door een zevental pagina’s Perfect Serve, over gin & tonic.

Dan volgt het leeuwendeel van het boek – Gins uit België, met maar liefst 276 pagina’s. Daar steken Nederland (84 pagina’s) en Luxemburg (5) wat dunnetjes bij af, maar dat zij de Belgische auteurs vergeven. Of, het is gewoon niet anders en onze zuiderburen maken veel meer van het goedje.

Elke gin wordt gepresenteerd in vier korte stukjes: Oorsprong, Smaak en Aroma, Ingrediënten, Perfect Serve. Bovenaan de pagina naast de naam is op een landkaartje weergegeven in welke regio de distilleerderij zich bevindt. Ook worden de diverse distilleerderijen op aparte pagina’s weergegeven met foto en ontstaansgeschiedenis.

In een tiental pagina’s worden daarna de ‘must visit bars’ in België en Nederland opgenomen, waaronder bijvoorbeeld Mofongo in Groningen. Het boek wordt afgesloten met een gincyclopedie en een alfabetische index die het terugzoeken op naam vergemakkelijkt. Ten overvloede zit voorin het boek nog een kaart met een alfabetische index van gins.

Kortom, een mooi verzorgd fors overzicht van wat er aan gins in de Lage Landen is te verkrijgen. Voor de Nederlanders onder ons nog iets om extra trots op te zijn: op de omslag prijkt een illustratie van een fles Wagging Finger Gin. Proost aan Erik Molenaar !

  • Auteur: Frédéric Du Bois en Isabel Boons
  • Uitgever: Lannoo - 2017
  • Taal: Nederlands
  • Uitvoering: full colour, hard cover, 432 pagina’s
  • ISBN 978 94 014 41506
  • Retailprijs: € 24.99