Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
  • Cover 101 Legendary Whiskies101 Legendary Whiskies
  • You’re Dying to Try But (Possibly) Never Will

Trilogieën zijn in, daar kan ik van meespreken en schrijven. Na 101 Whiskies to Try Before You Die en 101 World Whiskies to Try Before You Die heeft Ian Buxton de zijne nu ook gecompleteerd met 101 LegendaryWhiskies.

Opnieuw een onderhoudend en vermakelijk geschreven boek. Ik ben een fan van Ian’s humor en daar is het boek rijk van doorspekt. Overigens zonder dat het karikaturaal wordt, en dat is al knap op zich. Wat de auteur legendarisch vindt, is wel arbitrair en dat merkt hij zelf ook op.

Het is geen boek waar alleen maar onbetaalbare of ongrijpbare whiskies a la Macallan in Lalique of Dalmore Constellation Series in worden genoemd. Glenfiddich 12 komt er ook in voor, terecht, want dit merk heeft baanbrekend werk verricht bij de popularisering van single malt. Evenals Johnnie Walker Black, een icoon op vrijwel elk schap in bars waar ook ter wereld.

De wijze waarop Buxton de whiskies beschrijft is onnavolgbaar en een stuk toegankelijker dan die van Jim “Whisky Bible” Murray. Hij concentreert zich niet zozeer op de smaak, maar meer op de geschiedenis van de merken. Daardoor bereikt hij er bovendien een veel groter publiek mee.

Op de Nederlandse en Belgische whiskyfora is een groep aanhangers ontstaan rondom 101 Whiskies, waarbij de leden tegen elkaar opbieden hoeveel ze er al geproefd hebben. Welnu, wie klaar is met beide voorgangers, kan zijn smaakpapillen in het vervolg zetten. Voor deel 3 moet je wel heel diepe zakken hebben als je die in de rondte wilt drinken. Of dat helemaal gaat lukken is maar de vraag, want het kleine en enige flesje Malt Mill ter wereld staat er ook in. Buxton heeft de whiskies als volgt gelabeld: Living, Lost, Luxurious en Legend.

Het boek is net zo praktisch vormgegeven als zijn twee voorgangers: hardcover met stofomslag, met een formaat dat in een niet te bescheiden binnenzak past.

Thanks Ian, youdiditagain, and again!

  • Auteur: Ian Buxton
  • Uitgever: Headline – 2014
  • Taal: Engels
  • Hardcover met stofomslag, 224 pagina’s
  • ISBN 978-1-4722-1067-8
  • Retailprijs: £14,99 - € 18,85