Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
  • 1001 Whiskies1001 Whiskies
  • You must try before you die

“Wat Ian Buxton heeft gedaan met 101 whiskies, kan ik 10x beter”, moet Dominic Roskrow gedacht hebben toen hij dit lijvige project aannam. Of het beter is laat ik aan de lezer over, maar Dominic koos in ieder geval wel voor een andere aanpak. Waar zijn collega Buxtoneen rondvraag deed onder whiskyvrienden en -kennissen welke 3 whiskies ze mee wilden nemen naar een onbewoond eiland, en daaruit 101 drams selecteerde die hij zelf beschreef, benaderde Dominic 20 whiskyliefhebbers, rijp en groen, professionele schrijvers en amateur-bloggers. Hij vroeg elk van hen om een 50-tal whiskies te beschrijven en van een proefnotitie te voorzien – in proza, dus niet het rijtje kleur-geur-smaak-afdronk.

Houd zo’n clubje maar eens in de touwen om niet alleen de deadline te halen, maar ook om een redelijk homogeen geheel op te bouwen. Jim Murray werd gestrikt voor het voorwoord. Hij kon het niet nalaten in zijn onnavolgbare stijl er nog even duidelijk op te wijzen dat hij de enige echte full time whiskyschrijver is – althans in zijn beleving.

Achterin het boek is een lijst met auteurs opgenomen en bij elke entry staat een twee- of drieletterige code waaraan de lezer kan ontlenen wie welk specifiek stukje heeft geschreven.

Yours truly werd eveneens gevraagd met het project mee te doen. Het verdelen van de whiskies was een taak die Dominic zichzelf had toebedacht. Mijn wishlist van 50+ werd dan ook snel terzijde geschoven. Gelukkig werd ik prachtig bedeeld met onder andere de Glenfarclas-, Glenmorangie-, Bunnahabhain- en Bowmore-reeks en daarnaast enkele obscure blends, waar toch enkele juweeltjes onder bleken te zitten. Mijn verzoek om dan wel de Nederlandse whiskies te mogen beschrijven, werd glimlachend gehonoreerd.

Tja, en nu ligt er een dikke pil in de winkels, in het Engels weliswaar, maar dat mag de pret niet drukken. Het is een “mixed bag of goods” geworden, zowel qua schrijfstijl als aanbod. In zeven hoofdstukken worden achtereenvolgens Schotland, Ierland, de VS, Canada, Japan, Europa en de rest van de wereld onder de loep genomen. Indexen met whiskies op naam en op land zijn niet vergeten en ook is er een beperkte woordenlijst opgenomen. Voor een groot deel zijn de flessen in kleur afgebeeld en er is door het boek heen rijk gestrooid met deels nieuwe, deels bekende fotografie en oude illustraties.

Samengevat – een lijvig overzicht van bottelingen, zowel de standaardversies van de distilleerderijen als bepaalde limited editions. Ideaal als naslagwerk op het bureau. Niet aan te raden voor lezen in bed. Mocht je in slaap vallen en het boek klapt op je hoofd dan loop je de kans wakker te worden met een bloedneus of een blauw oog. Letterlijk zware kost dus, maar desalniettemin prima te pruimen. Mooi initiatief Dominic!

  • Auteurs: Various, onder redactie van Dominic Roskrow
  • Uitgever: CassellIllustrated, Quintessence Publishing - 2012
  • Taal: Engels
  • ISBN: 978 1 84403 710 0
  • Aantal pagina’s: 960, full color
  • Prijs: £ 20.--