Menu

Hans OffringaHans Offringa schrijft voor de uitgaves van Whisky Passion al jaren recensies over whisky- en/of whiskygerelateerde boeken. De uitgever heeft in overleg met de auteur besloten alle recensies, oude en nieuwe, online te zetten als extra service voor zowel abonnees als (nog) niet-abonnees. Hans' boekenkast wordt regelmatig aangevuld. De toegevoegde recensies worden "op de bovenste plank" gezet. Het is dus zowel een historisch als actueel overzicht.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
  • Cover Stoken in een goede relatieStoken in een goede relatie
  • Met je partner naar Schotlands whiskydistilleerderijen

Jock Shaw is een bekende en geliefde verschijning op whiskyfestivals en proeverijen. Hij laat zich ook wel eens vergezellen door zijn vrouw Ineke, met wie hij samen het muzikale duo ScotchFolk vormt. Jock is geboren in Paisley onder de rook van Glasgow maar woont al bijna 40 jaar in Nederland. Zijn liefde voor Schotland is er niet minder op geworden en dat merk je meteen als je je aan het lezen zet. Hij is niet echt een schrijver, doch meer een ras-raconteur. Wie een proeverij van hem heeft meegemaakt, kan dat zonder meer beamen.

Lees meer: Stoken in een goede relatie
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
  • Cover Whisky van de Lage LandenWhisky van de Lage Landen
  •  

Lees ik dat goed? Jazeker. Abonnees van Whisky Passion hebben natuurlijk al eens van Zuidam en Millstone gehoord of van de Belgian Owl, om maar eens twee whiskypioniers in Nederland en België te noemen.

Het afgelopen decennium is er echter een ware hausse ontstaan aan bedrijven en bedrijfjes die whisky stoken of plannen hebben. Dit debuut van Wieger Favier lezende kom ik op een ongehoord aantal van pakweg veertig whiskyspelers in de Lage Landen. Ter vergelijking: in de Schotse Lowlands zijn er dat momenteel een stuk of tien.

Lees meer: Whisky van de Lage Landen
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
  • Cover Japan EasyJapan Easy
  • Klassieke & Moderne Japanse Gerechten om Thuis te Maken

De Samoerai waren schurken in jurken
en vreemde kapsels,
en Haiku zijn limericks
die niet grappig zijn.

Een humoristische opening voor een fraai verzorgde kookboek dat lekker leesvoer is, met begrijpelijk gerechten die inderdaad, zoals de titel al suggereert, geen toverkunsten in de keuken vergen. Japans koken is inderdaad niet zo moeilijk als vaak verondersteld wordt, al maakt de auteur natuurlijk een uitzondering voor de topchefs op dit gebied.

Lees meer: Japan Easy
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
  • Cover The Way of WhiskyThe Way of Whisky
  • A Journey around Japanese Whisky

De ondertitel van dit boek beschrijft in dubbel opzicht wat de auteur met dit boek heeft beoogd. Het is niet alleen een reis rond de distilleerderijen in Japan maar net zo goed rond de geschiedenis, de cultuur, de gebruiken, de natuurlijke omgeving.

Lees meer: The Way of Whisky

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
  • Cover Collecting Scotch WhiskyCollecting Scotch Whisky
  • An Illustrated Encyclopedia

Een monument van een boek dat zo zwaar is dat je het op tafel moet leggen om er goed in te kunnen bladeren. De auteur heeft hier vijf jaar aan gewerkt en kan trots zijn op het resultaat. Dit is een belangrijke historische publicatie en een geweldige bron voor schrijvers, verzamelaars en investeerders. Emmanuel Dron heeft zijn sporen in de verzamelaarshoek van de whiskywereld trouwens ruimschoots verdiend. Hij begon ooit bij La Maison de Whisky en verruilde na jaren Frankrijk voor Singapore, waar hij samen met een zakenpartner The Auld Alliance bar runt, een etablissement dat zijn gelijke in de whiskywereld niet heeft. Door de jaren heen is hij een groot kenner van oude en bijzondere whisky’s geworden en een vraagbaak voor velen. Met dit fenomenale boek, zowel qua inhoud, omvang als gewicht, heeft hij dan ook alle recht van spreken.

Lees meer: Collecting Scotch Whisky

Gebruikerswaardering: 3 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter inactiefSter inactief
  • My Name is WhiskyMy Name is Whisky
  • A Whisky Collector’s Reference

Drie Italianen met een gedeelde passie stortten zich het afgelopen jaar enthousiast op een project dat geleid heeft tot een groot en gewichtig boek van bijna 500 pagina’s. De rolverdeling was als volgt: art direction, redactie, gedichten: Murat; fotografie: Murat & Petroni; tekst, research en interviews: Terziotti. Dan heeft er nog een groepje mensen aan mee gewerkt op het gebied van tekstschrijven, redactie en vertalingen. Ze staan allemaal keurig in het colofon vermeld.

Lees meer: My Name is Whisky
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
  • Cover Distillery CatsDistillery Cats
  • Profiles in Courage of the World’s Most Spirited Mousers

Het is me wel eens opgevallen dat veel whiskyliefhebbers er één of meer katten op na houden. Dat leidde me enkele jaren geleden, geïnspireerd door whisky/cat lovers Shauna Jennens (ambassadeur van the Dalmore) en Annabel Meikle (Director of the Keepers of the Quaich), tot het schrijven van een synopsis over het onderwerp. Verder kwam ik niet, in beslag genomen door het schrijven van enkele andere boeken over mijn geliefde onderwerp.

Lees meer: Distillery Cats
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
  • Cover Chasing The DramChasing the Dram
  • Finding the Spirit of Whisky

De foodies hebben whisky al geruime tijd ontdekt en daar wordt dan ook driftig over geblogd en geschreven. Een van de eerste vrouwen die er letterlijk een boekje over open deed was de Amerikaanse Kate Hopkins. In 2009 kwam haar hilarische 99 Drams uit en het genre whiskychicklit was gezet. Nu, na 8 jaar, is het de beurt aan een Schotse collega, Rachel McCormack, bekend van radio, tv en persoonlijke foodblog. Haar eersteling in boekvorm heet Chasing the Dram.

Lees meer: Chasing the Dram
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
  • Cover Scotlands Secret HistoryScotland's Secret History
  • The Illicit Distilling and Smuggling of Whisky

Een wetenschappelijke publicatie, gesubsidieerd door William Grant & Sons. Het boek is in tweeën opgedeeld. Charles MacLean, die verder geen introductie behoeft, tekende voor het eerste deel, getiteld The Historic Roots of Illlicit Distilling and Smuggling in Scotland. Deel twee, Smuggling’s Heartland: The Cabrach, werd opgetekend door Daniel MacCannell, een historicus met een PhD in History and Art History, behaald aan de universiteit van Aberdeen.

Lees meer: Scotland's Secret History
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
  • Cover Whiskykenner word je zoWhiskykenner word je zo
  • (of niet)

Dit van oorsprong Franse boek ziet er leuk uit, is vlot geschreven en zonder meer grappig geïllustreerd. De auteur is een jonge Franse blogger die dit boek aan zijn opa Georges heeft opgedragen die hem ooit ingewijd heeft in de wereld van de distillaten. Hij laat Georges ook regelmatig opdraven om iets te citeren, wat leuke intervallen oplevert.

Lees meer: Whiskykenner word je zo
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Cover Dead DistillersDead Distillers

  • A History of the Upstarts and Outlaws Who Made American Spirits

Beide auteurs zijn de oprichters van de Kings County Distillery in New York City. Waar een boek als ‘Scotch Missed’ van Brian Townsend de nadruk legt op verdwenen distilleerderijen, ligt hier het accent op overleden stokers en aanverwante zielen.

Lees meer: Dead Distillers

Pagina 1 van 6

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com