Hans OffringaHans Offringa schrijft voor de uitgaves van Whisky Passion al jaren recensies over whisky- en/of whiskygerelateerde boeken. De uitgever heeft in overleg met de auteur besloten alle recensies, oude en nieuwe, online te zetten als extra service voor zowel abonnees als (nog) niet-abonnees. Hans' boekenkast wordt regelmatig aangevuld. De toegevoegde recensies worden "op de bovenste plank" gezet. Het is dus zowel een historisch als actueel overzicht.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 • Cover Het Whisky BoekHet Whisky Boek
 • Alles wat je nog niet wist over the water of life

De auteur is een icoon in de Vlaamse (en in extenso de Nederlandse) whiskycultuur. Voor wie nog nooit van hem gehoord heeft, toch even een korte introductie. Na 17 jaar werkzaam te zijn geweest als wiskundeleraar ontsnapte Fernand Dacquin uit het klaslokaal en ging rondzwerven in Midden-Amerika en Afrika. Na vier jaar Wanderlust tekende hij voor een loopbaan als copywriter en onafhankelijk (reis-)journalist. Hij bezocht driekwart van de bewoonde wereld en in Schotland viel hij voor het land, de mensen, de cultuur en de whisky.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 • Cover Which Fork Do I Use with my Bourbon Which Fork Do I Use with my Bourbon?
 • Setting the Table for Tastings, Food Pairings, Dinners, and Cocktail Parties

Een mooi verzorgd boek door twee dames die hun sporen ruimschoots hebben verdiend in de bourbon-industrie. Peggy is de oprichter van de Bourbon Women Association en de eerste vrouwelijke bourbon taster ter wereld. Ze is in de verte familie van Booker Noe en werkt al meer dan 30 jaar als professional in de industrie. Over Susan verschijnt in WP 3-2020 een kort interview dat ik onlangs met haar had in Louisville, KY. Zij heeft een aantal boeken op haar naam staan, onder andere samen met zelfverklaard bourbon historicus Mike Veach.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 • Cover The Thirsty MuseThe Thirsty Muse
 • Alcohol and the American Writer

Recentelijk opgepikt in een 2de-hands boekenzaak. Aan de hand van vier beroemde Amerikaanse auteurs – William Faulkner, F. Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway en Eugene O’Neill – analyseert Tom Dardis de literaire kwaliteiten en het drinkgedrag van de vier heren.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 • Cover De Illusie van DrankDe illusie van drank
 • Een prikkelend perspectief op proeven

Een jaar geleden kreeg ik het verzoek van Jeroen Derks om eens naar een manuscript te kijken, met de vraag of ik daar een boek van wilde maken en het uitgeven. Met veel interesse dook ik in de materie die hij me voorgeschoteld had. Het was niet alleen boeiend, maar ook heel toegankelijk geschreven, terwijl het hoofdonderwerp niet het gemakkelijkst was om te beschrijven. Helaas moest ik Jeroen teleurstellen aangaande het uitgeven. We zaten tot onze nek in de ‘Zagatti-collectie’ en ‘Whiskyroutes’, dus ik zou het project niet de aandacht kunnen geven die het boek-in-wording en de auteur verdienden. Gelukkig wist ik Jeroen bij een bevriende uitgever ‘onder te brengen’.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 • Cover Schotse Malt WhiskySchotse Malt Whisky
 •  

De sympathieke Zweed Ingvar Rönde is in whiskykringen voornamelijk bekend door zijn uitstekende Engelstalige Malt Whisky Yearbook dat hij sinds 2006 elk jaar uitbrengt via zijn eigen uitgeverij MagDig Media. Het MWY is een geliefd naslagwerk, zowel door de industrie als de consument.

Kennelijk zag de Zweedse uitgever Tukan förlag brood in een wat algemener boek over Schotse whisky en gaf Ingvar in 2018 de opdracht tot het maken van Skottlands bästa whisky. Dat boek is nu ook in het Nederlands verkrijgbaar.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 • Cover The Whisky DictionaryThe Whisky Dictionary
 • An A-Z of whisky, from history & heritage to distilling & drinking

Deze auteur is niet de eerste die zich waagde aan een A-Z over whisky. Het is geen eenvoudige taak om zo’n lexicon samen te stellen binnen een door de uitgever toegekende ruimte. De gelouterde drankenschrijver Ian Wisniewski kwam tot 172 lemma’s die hij belangrijk genoeg vond om in alfabetische volgorde te presenteren. Dat is uiteraard arbitrair, zowel het aantal als de keuzes. En bij sommige daarvan trek je je wenkbrauwen toch een beetje op. Onder de C vond ik bijvoorbeeld: Cherry-blossom Viewing Parties, stevig omarmd door Charring en Chill Filtering.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 • Cover The Founders TaleThe Founder’s Tale
 • A Good Idea and a Glass of Malt

De eerste keer dat ik de naam ‘Pip Hills’ hoorde, was tijdens mijn maiden trip naar Schotland, in het voorjaar van 1990. Ik was in Edinburgh om onderzoek te doen voor een serie artikelen over Schotland en whisky, een drank waar ik in 1974 kennis mee had gemaakt. Iemand in het hotel waar ik verbleef, maakte een opmerking over een ‘obscure whiskyclub, down in Leith. It’s a bit of a shady area, but for the real aficionado, it must be whisky heaven’.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 • Cover De Whiskymakers van BelgiëDe Whiskymakers van België
 •  

In 2017 verscheen het 192 pagina’s tellende Whisky van de Lage Landen, van de Nederlandse vakjournalist Wieger Favier, dat in whiskyminnend Nederland en België lovend werd ontvangen. Terecht, want er lag een gedegen en objectief journalistiek onderzoek aan ten grondslag. Favier blijft bij de feiten zonder dat het te droog wordt.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 • Cover Tasmanian WhiskyTasmanian Whisky
 • The Devil’s Share

Een mooi vormgegeven en overzichtelijk boekwerk over de ontwikkelingen van de whiskyindustrie in Tasmanië. Het voorwoord is – bijna vanzelfsprekend – van Bill Lark – algemeen erkend als de godfather van de Tasmanian Whisky Revival.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 • Cover Whiskey BurnWhiskey Burn
 • The Distilleries of Ireland by Vespa

In 2013 ontmoette ik Ben Birdsall voor het eerst, in Amsterdam, bij de launch van Whisky Burn – Distilleries of Scotland by Vespa. In 310 pagina’s schetste, tekende, beschreef en fotografeerde Ben een uniek portret vanuit een even unieke invalshoek, over de Schotse distilleerderijen in de Highlands en Islands. Nadat ik het had gelezen, dacht ik: ‘ Dat zie ik niemand hem nadoen’. Ik had het echter bij het verkeerde eind, althans een beetje. In 2018 deed Ben het zelf nog een keer, maar nu door Ierland.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 • Cover Arran WaterArran Water
 • An Island Whisky History

Een gedegen verhaal over Arran’s whiskyverleden, een beetje heden en een korte bli in de toekomst. Charlie MacLean zegt erover: ‘Het beste verhaal over smokkelen dat ik ooit ben tegengekomen’.