Menu

Hans OffringaHans Offringa schrijft voor de uitgaves van Whisky Passion al jaren recensies over whisky- en/of whiskygerelateerde boeken. De uitgever heeft in overleg met de auteur besloten alle recensies, oude en nieuwe, online te zetten als extra service voor zowel abonnees als (nog) niet-abonnees. Hans' boekenkast wordt regelmatig aangevuld. De toegevoegde recensies worden "op de bovenste plank" gezet. Het is dus zowel een historisch als actueel overzicht.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
  • Cover Whisky RisingWhisky Rising
  • The Definitive Guide to the Finest Whiskies and Distillers of Japan

Of je nu een fan van Japanse whisky bent of niet, dit is een boek dat elke rechtgeaarde whiskyliefhebber zou moeten aanschaffen. De auteur is zeer goed onderlegd, en dat zal geen verbazing wekken als je weet dat deze Belgische whiskykenner niet alleen in Japan woont, maar ook nog eens de man achter het uitstekende Japanse whiskyblog nonjatta is. En hij schrijft ook geregeld in de bladen waar het om gaat.

Lees meer: Whisky Rising

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
  • Cover Bourbon Rise Fall and RebirthBourbon
  • The Rise, Fall and Rebirth of an American Whiskey

Een boek waar ik me onlangs doorheen geworsteld heb. Niet omdat het onderwerp me niet aanstond, verre van dat. Wel omdat, eh, omdat er iets mis is met dit boek, en ik kan mijn vinger er niet helemaal achter krijgen.

Er staat heel veel informatie in, zonder meer. Veel ervan is bekend, een deel minder bekend en van een deel doet de auteur zijn uiterste best om eerder verschenen versies van verhalen te ontkrachten. Het lijkt er af en toe op of hij het boek met een verborgen agenda heeft geschreven. (Minnick was in een vorig leven oorlogsjournalist.)

Lees meer: Bourbon – The Rise, Fall and Rebirth of an American Whiskey

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
  • 199 Gins uit België en Nederland199 Gins uit België en Nederland
  • De complete gids

Met behulp van Isabel Boons als linking pin naar andere auteurs heeft Lannoo in hoog tempo een aantal handzame gidsen het licht doen zien. Na Gin & Tonic, Rum, Tequila & Mezcal en Vermout is nu dit kloeke boekwerk verschenen.

De opzet is handig en toegankelijk, met veel kleurenfoto’s maar ook eenvoudige, doch leuke zwart-wit illustraties van de hand van Emma Thyssen.

Lees meer: 199 Gins uit België en Nederland

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
  • Cover Whisky JapanWhisky - Japan
  • The Essential Guide to the World’s Most Exotic Whisky

Becky en ik waren van plan om in 2017 naar Japan te gaan om onderzoek te plegen voor een boek over Japanse whiskies. Dat plan gaat voorlopig de ijskast in, want er is net een boek uit dat recht doet aan het onderwerp en waar ik voorlopig niets aan toe te voegen heb.

Lees meer: Whisky - Japan

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
  • Cover WhiskyNu ook verkrijgbaar in het Nederlands, onder de titel “Whisky”
  • Auteur: Tristan Stephenson
  • Uitgever: Centrale Uitgeverij Deltas – 2016
  • Taal: Nederlands
  • Uitvoering: Hardcover, 246 pagina’s, full colour
  • ISBN 978-9-04474-495-8
  • Retailprijs: € 45,--
  • Cover The Curious BartenderThe Curious Bartender
  • An Odyssey of Malt, Bourbon & Rye Whiskies.

Wanneer ik in een boek met historische pretenties geen bronvermeldingen vind, word ik altijd een beetje voorzichtig. Dat overkwam me met de onderhavige publicatie ook. Een mooi vormgegeven boek, dat wel. Bijna 300 pagina’s, full colour, hardcover, aantrekkelijke opmaak en onderverdeeld in vier kloeke hoofdstukken: The History of Whisky, How Whisky is Made, The Whisky Tour, Blends & Cocktails.

Bij lezing van het door de auteur zelf geschreven voorwoord werd ik nog voorzichtiger. Hij begint met een hele pagina zich te verontschuldigen voor “weer een whiskyboek” en vindt het antwoord bij een 10 jaar oude distilleerderij op het eiland Islay. Hij stelt zichzelf de vraag “Waarom nog een distilleerderij op een eiland dat er al 7 heeft? En beantwoordt die met: “Dan kan ik dus ook nog wel een boek over whisky schrijven”. Tja, da’s een benadering, maar een vergelijking die wat mij betreft toch wel behoorlijk mank gaat.

Lees meer: The Curious Bartender

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
  • Cover BroraBrora
  • A Legendary Distillery (1819-1983) and Whisky

Een true labour of love van een whiskyliefhebber, gepresenteerd in een afwijkend, oblong formaat. Dr. Brossard heeft zijn research zeer grondig gedaan en daarvoor alle medewerking van Diageo gekregen. Hij heeft daarom naar hartenlust in de archieven in Menstrie kunnen grasduinen. In 34 hoofdstukken graast hij door de geschiedenis en maakt veelvuldig gebruik van citaten uit documenten die hij naar boven heeft gehaald.

Lees meer: Brora a Legendary Distillery and Whisky

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
  • Wee Scotch Whisky TalesWee Scotch Whisky Tales
  •  

Niet alleen de verhalen zijn ‘wee’, het boekje ook. Er staan tien wat minder bekende whiskyverhalen in, opgetekend door een mij onbekende ‘writer/broadcaster’. Ze zijn zeker leesbaar en ook wel interessant. Echt leesvoer voor een vergeten uurtje. Je hebt het zo uit. Ik twijfel wel een beetje aan de nauwkeurigheid van de heer Mitchell. Hij herhaalt nog wel eens wat in diverse verhalen. Die twijfel werd met name gevoed door een enorme uitglijder op pagina 49, waar de auteur een poging van de Britse overheid beschrijft om er een wetvoorstel voor nationale drooglegging door te krijgen. Het is dan 1923 en het voorstel wordt met 335 stemmen tegen en 14 voor verworpen, gelukkig.

Lees meer: Wee Scotch Whisky Tales

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
  • Cover Bloodlines tracesBloodlines
  • Traces

Vijf jaar na het verschijnen van– Bloodlines – Touch not the Cat, is nu het langverwachte vervolg verschenen. Het eerste deel had ik destijds met plezier gelezen en er ook een recensie inWhisky Passion voor geschreven.Ik was dus erg benieuwd naar hoe het verhaal verder ging. Het gaat inderdaad verder, maar niet zoals ik verwacht had. Door in het eerste deel voor een mix van genres te kiezen hadden de auteurs het zich al niet bepaald gemakkelijk gemaakt. Ze gaan in Tracesechter een paar stevige stappen verder en voegen er nog eens enkele plotlijnen aan toe. Er wordt driftig heen-en-weer gesprongen tussen ruimte, tijd en plaats.Een beetje te snel schakelen en regelmatig ‘grote stappen-snel thuis’, althans zoals ik het ervaar.

Lees meer: Bloodlines - traces

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
  • Cover Bloodlines touch not the catBloodlines
  • Touch Not The Cat

Tijdens de laatste editie van Whisky Live Holland in Den Haag viel mijn oog op dit boek, waarvan enkele exemplaren te koop waren bij de stand van Whisky Passion. Op de cover stond BallindallochCastle. Ik ken de eigenaresse en het kasteel, compleet met Aberdeen Angus kudde, en heb het ooit als achtergrond voor een tv-documentaire gebruikt. Nog niet zo lang geleden, tijdens het Speyside Festival 2012, mochten Lady ClareMacPherson-Grant Russell en ik een speciale food happening in het Craigellachie hotel openen. Ziedaar, enkele redenen waarom ik het boek gewoon niet kon laten liggen.

Lees meer: Bloodlines - touch not the cat

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
  • Cover Bad WhiskyBad Whisky
  •  

De Amerikaanse auteur Raymond Chandler (1888-1959) zei ooit: “There is no bad whiskey. There are only some whiskeys that aren't as good as others.”

Zijn collega en leeftijdsgenoot William Faulkner (1897-1962) parafraseerde hem met de uitspraak: “There is no such thing as bad whiskey. Some whiskeys just happen to be better than others.”

Lees meer: Bad Whisky

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
  • Cover ProofProof
  • The Science of Booze

Heb je De Chemie van Maltwhisky (sic) van Robin Brilleman gelezen en had je niet genoeg? Heb je daarna Philipp Hills’ Appreciating Whisky gelezen en had je nog steeds niet genoeg? Greep je toen vertwijfeld naar The Science & Commerce of Whisky van Ian Buxton en Paul Hughes? En smacht je daarna nog steeds naar nóg diegravender (technisch) leesvoer? Dan is PROOF een logische volgende gang op het menu. De auteur is redacteur bij Wired en schrijft regelmatig voor NewsWeek. The Guardian en NBC noemden PROOF ‘Best Science Book of the Year’.

Lees meer: Proof-The Science of Booze

Pagina 1 van 5

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com