Hans OffringaHans Offringa schrijft voor de uitgaves van Whisky Passion al jaren recensies over whisky- en/of whiskygerelateerde boeken. De uitgever heeft in overleg met de auteur besloten alle recensies, oude en nieuwe, online te zetten als extra service voor zowel abonnees als (nog) niet-abonnees. Hans' boekenkast wordt regelmatig aangevuld. De toegevoegde recensies worden "op de bovenste plank" gezet. Het is dus zowel een historisch als actueel overzicht.

 • Cover Schotse Malt WhiskySchotse Malt Whisky
 •  

De sympathieke Zweed Ingvar Rönde is in whiskykringen voornamelijk bekend door zijn uitstekende Engelstalige Malt Whisky Yearbook dat hij sinds 2006 elk jaar uitbrengt via zijn eigen uitgeverij MagDig Media. Het MWY is een geliefd naslagwerk, zowel door de industrie als de consument.

Kennelijk zag de Zweedse uitgever Tukan förlag brood in een wat algemener boek over Schotse whisky en gaf Ingvar in 2018 de opdracht tot het maken van Skottlands bästa whisky. Dat boek is nu ook in het Nederlands verkrijgbaar.

De auteur heeft een aangename schrijfstijl die door toedoen van een uitstekende vertaling in het Nederlands rechtop is blijven staan. Na een korte inleiding volgen twee hoofdstukken over de geschiedenis van Schotland en over die van Schotse whisky. In de daarop volgende zeven hoofdstukken neemt Ingvar de lezer mee naar de Noordelijke, Oostelijke, Westelijke en Zuidelijke Highlands alsmede Speyside, Islay/Jura en de Lowlands. Deze regio’s worden telkens op keurige kaartjes weergegeven. Ingvar presenteert in totaal 43 distilleerderijen die zijn voorkeur genieten. Elk daarvan heeft vier pagina’s gekregen die steeds op dezelfde manier zijn ingedeeld: eerst een stukje over de geschiedenis van de distilleerderij, dan de locatie, de whisky, twee proefnotities en een stukje trivia onder het kopje ‘Extra informatie’. In een apart hoofdstuk getiteld Overige Distilleerderijen, geeft hij een overzicht van de niet beschreven en niet-gefotografeerde stokerijen. Tot slot is een alfabetische index van distilleerderijnamen toegevoegd.

Er zitten ook enkele minpuntjes aan het verder keurig verzorgde boek. Niet alle foto’s zijn even mooi afgedrukt (dat kan overigens ook aan de oorspronkelijke opnamen liggen), het ontbreken van een gedegen overzicht van geraadpleegde bronnen en de prijs. Die is wel aan de hoge kant voor het gebodene, zeker in relatie tot soortgelijke boeken.

Desalniettemin een sfeervol portret dat beduidend meer informatie verstrekt over bepaalde distilleerderijen dan in het Malt Whisky Yearbook het geval is. Daar leent het MWY zich ook niet voor, getuige de opzet, die met name op feiten en cijfers is gestoeld. Dit nieuwe boek is dus zeker geen herhaling van zetten, ofschoon het ook niet 100% origineel is, maar dat hoeft geen belemmering te zijn om het aan te schaffen. Mooi gedaan, Ingvar (en Elina!).

 • Titel: Schotse Malt Whisky
 • Auteur: Ingvar Rönde
 • Uitgever: Deltas - 2019 (Oorspronkelijke Zweedse uitgave: 2018)
 • Vertaald vanuit het Zweeds door: Elina van der Heijden
 • Taal: Nederlands
 • Uitvoering: Hardcover, full color, 224 pagina’s
 • ISBN: 978-1-9044755-435
 • Prijs: 45,00 €
 • Cover The Whisky DictionaryThe Whisky Dictionary
 • An A-Z of whisky, from history & heritage to distilling & drinking

Deze auteur is niet de eerste die zich waagde aan een A-Z over whisky. Het is geen eenvoudige taak om zo’n lexicon samen te stellen binnen een door de uitgever toegekende ruimte. De gelouterde drankenschrijver Ian Wisniewski kwam tot 172 lemma’s die hij belangrijk genoeg vond om in alfabetische volgorde te presenteren. Dat is uiteraard arbitrair, zowel het aantal als de keuzes. En bij sommige daarvan trek je je wenkbrauwen toch een beetje op. Onder de C vond ik bijvoorbeeld: Cherry-blossom Viewing Parties, stevig omarmd door Charring en Chill Filtering.

 • Cover The Founders TaleThe Founder’s Tale
 • A Good Idea and a Glass of Malt

De eerste keer dat ik de naam ‘Pip Hills’ hoorde, was tijdens mijn maiden trip naar Schotland, in het voorjaar van 1990. Ik was in Edinburgh om onderzoek te doen voor een serie artikelen over Schotland en whisky, een drank waar ik in 1974 kennis mee had gemaakt. Iemand in het hotel waar ik verbleef, maakte een opmerking over een ‘obscure whiskyclub, down in Leith. It’s a bit of a shady area, but for the real aficionado, it must be whisky heaven’.

 • Cover De Whiskymakers van BelgiëDe Whiskymakers van België
 •  

In 2017 verscheen het 192 pagina’s tellende Whisky van de Lage Landen, van de Nederlandse vakjournalist Wieger Favier, dat in whiskyminnend Nederland en België lovend werd ontvangen. Terecht, want er lag een gedegen en objectief journalistiek onderzoek aan ten grondslag. Favier blijft bij de feiten zonder dat het te droog wordt.

 • Cover Tasmanian WhiskyTasmanian Whisky
 • The Devil’s Share

Een mooi vormgegeven en overzichtelijk boekwerk over de ontwikkelingen van de whiskyindustrie in Tasmanië. Het voorwoord is – bijna vanzelfsprekend – van Bill Lark – algemeen erkend als de godfather van de Tasmanian Whisky Revival.

 • Cover Whiskey BurnWhiskey Burn
 • The Distilleries of Ireland by Vespa

In 2013 ontmoette ik Ben Birdsall voor het eerst, in Amsterdam, bij de launch van Whisky Burn – Distilleries of Scotland by Vespa. In 310 pagina’s schetste, tekende, beschreef en fotografeerde Ben een uniek portret vanuit een even unieke invalshoek, over de Schotse distilleerderijen in de Highlands en Islands. Nadat ik het had gelezen, dacht ik: ‘ Dat zie ik niemand hem nadoen’. Ik had het echter bij het verkeerde eind, althans een beetje. In 2018 deed Ben het zelf nog een keer, maar nu door Ierland.

 • Cover Arran WaterArran Water
 • An Island Whisky History

Een gedegen verhaal over Arran’s whiskyverleden, een beetje heden en een korte bli in de toekomst. Charlie MacLean zegt erover: ‘Het beste verhaal over smokkelen dat ik ooit ben tegengekomen’.

 • Cover Ireland's Whiskey GuideIreland’s Whisky Guide
 •  

Zeer handig naslagwerk van iemand die zich verdiept heeft in de geschiedenis van Ierse whiskey en verslag doet van een rondreis, doorspekt met anekdotes, tips, do’s en don’ts. Twee jaar geleden zag de auteur whiskey nog niet staan, maar ze raakte erdoor gefascineerd toen ze Ierland bezocht. Twee jaar geleden dacht ze nooit een boek te kunnen schrijven, en dat heeft ze toch maar mooi voor elkaar gekregen.

 • Cover Whisky OpusWhisky Opus
 •  

Sinds Dominic Roskrow geen hoofdredacteur van Whisky Magazine meer is, heeft hij zich gestort op het schrijven van whiskyboeken en dat is te merken. Titels volgen elkaar in rap tempo op. Voor dit boek werkte hij samen met Gavin Smith, met wie hij eerder, ook in opdracht van Dorling, Michael Jackson’s Malt Whisky Companion had herzien. WHISKY OPUS is overigens geen update van Jackson’s WHISKY – The Definitive Guide, maar een op zich staande uitgave.

 • Cover Whiskey & PhilosophyWhiskey & Philosophy
 • a Small Batch of Spirited Ideas

In 20 essays, verdeeld over 5 “units”, worden whisk(e)y en filosofie op smakelijke, vaak vermakelijke, soms wat vergezochte, maar meestal contemplatieve wijze aan elkaar geknoopt. Zeventien van de twintig beantwoorden aan datgene wat je van de titel mag verwachten. Drie hoorden er mijns inziens niet in thuis, omdat ze niet met filosofie van doen hadden (respectievelijk geschiedenis, feminisme en namedropping).

 • Cover Whiskey And Spirits for DummiesWhiskey & Spirits for Dummies
 •  

Lang geaarzeld, maar na jaren toch aangeschaft. De auteur van dit ‘meesterwerk’ was ten tijde van publicatie uitgever/redacteur van de Beverage Alcohol Market Report, een internationale e-letter voor marketing executives in de wereld van bier, wijn en gedistilleerd.