Hans OffringaHans Offringa schrijft voor de uitgaves van Whisky Passion al jaren recensies over whisky- en/of whiskygerelateerde boeken. De uitgever heeft in overleg met de auteur besloten alle recensies, oude en nieuwe, online te zetten als extra service voor zowel abonnees als (nog) niet-abonnees. Hans' boekenkast wordt regelmatig aangevuld. De toegevoegde recensies worden "op de bovenste plank" gezet. Het is dus zowel een historisch als actueel overzicht.

  • Cover Rudiger Jorg Hirst Atlases
  • Whisk(e)y Atlas North America 2021/Europe 2022
  •  
  • thumb Banner Whisky boeken

 

Class act van Rüdiger Jörg Hirst. Twee schitterende naslagwerken met Deutsche Gründlichkeit samengesteld. Overzichtelijke kaarten, een alfabetisch namenregister, kortom het standaardwerk om in Europa en in de VS razendsnel op te zoeken waar welke distilleerderij staat.

  • Cover Everything you need to know about whisky
  • Everything you need to know about whisky
  • but are too afraid to ask
  • thumb Banner Whisky boeken

 

Amper een jaar na zijn eersteling over de geschiedenis van Johnnie Walker, komt Nick Morgan met zijn tweede boek, ditmaal in samenwerking met The Whisky Exchange. In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden is dit geen vraagbaak over whisky. Het is eigenlijk meer een verzameling essays en reflecties rond de volgende thema’s:

  • Cover Whisky in your Pocket
  • Whisky in your Pocket
  • Malt Whisky Almanac
  • thumb Banner Whisky boeken

 

In 1986 bracht Wallace Milroy (1931-2016) de 1ste editie van zijn onvolprezen Malt Whisky Almanac uit, waarbij Neil Wilson de rol van redacteur vervulde. Er zouden nog diverse edities onder deze titel verschijnen totdat de naam van dit boekwerkje in 2010 werd veranderd in Whisky in your Pocket. We zijn nu aan de 10de editie toe, waarmee Neil het werk van Wallace na diens overlijden in zijn eentje heeft voortgezet. Hij draagt het op aan Duncan McGillavry, de aimabele distillery manager van Bruichladdich, die in 2020 overleed.

  • Cover The Terroir of Whiskey
  • The Terroir of Whiskey
  • a Distiller's Journey into the Flavor of Place
  • thumb Banner Whisky boeken

 

Rob Arnold is de master distiller van TX Whisky Distillery in Texas en derde generatie uit een familie die in de whiskeyindustrie werkt. Daarnaast is hij een PhD candidate in plant breeding and genetics aan de Texas A&M University. Met andere woorden, hij is zowel praktisch als theoretisch goed onderlegd.

  • Cover The Art of Whisky
  • The Art of Whisky
  •  
  • thumb Banner Whisky boeken

 

Het enfant terrible onder de whiskyschrijvers kan nog veel meer dan alleen de WhiskyBible volpennen, jaar in jaar uit. Voordat Jim Murray met die uitgave furore ging maken, schreef hij een handvol andere, in mijn ogen, veel betere en aantrekkelijkere boeken. Eén daarvan is The Art of Whisky, dat in 1998 door Pro Publications werd uitgegeven in een softcover versie zonder stofomslag. Jim heeft de rechten daarvan weten te verwerven en dit interessante boek onlangs letterlijk in een nieuw jasje gestoken.

  • Cover A Long Stride
  • A Long Stride
  • The Story of the World’s No. 1 Scotch Whisky
  • thumb Banner Whisky boeken

 

Drie jaar had hij gekregen om dit boek te voltooien, zo verzekerde Nick Morgan ons een jaar geleden bij de lancering van onze boeken over de Zagatti collectie, waar hij een van de keynote speakers was. Hij zat nog middenin de research. Logisch, want hij is niet alleen Global Head of Whisky Outreach bij Diageo, maar ook historicus en ooit verantwoordelijk voor het opzetten van de archieven van Diageo in Menstrie, bij Stirling in de buurt.

  • Cover Het Whisky BoekHet Whisky Boek
  • Alles wat je nog niet wist over the water of life

De auteur is een icoon in de Vlaamse (en in extenso de Nederlandse) whiskycultuur. Voor wie nog nooit van hem gehoord heeft, toch even een korte introductie. Na 17 jaar werkzaam te zijn geweest als wiskundeleraar ontsnapte Fernand Dacquin uit het klaslokaal en ging rondzwerven in Midden-Amerika en Afrika. Na vier jaar Wanderlust tekende hij voor een loopbaan als copywriter en onafhankelijk (reis-)journalist. Hij bezocht driekwart van de bewoonde wereld en in Schotland viel hij voor het land, de mensen, de cultuur en de whisky.

  • Cover Which Fork Do I Use with my Bourbon Which Fork Do I Use with my Bourbon?
  • Setting the Table for Tastings, Food Pairings, Dinners, and Cocktail Parties

Een mooi verzorgd boek door twee dames die hun sporen ruimschoots hebben verdiend in de bourbon-industrie. Peggy is de oprichter van de Bourbon Women Association en de eerste vrouwelijke bourbon taster ter wereld. Ze is in de verte familie van Booker Noe en werkt al meer dan 30 jaar als professional in de industrie. Over Susan verschijnt in WP 3-2020 een kort interview dat ik onlangs met haar had in Louisville, KY. Zij heeft een aantal boeken op haar naam staan, onder andere samen met zelfverklaard bourbon historicus Mike Veach.

  • Cover The Thirsty MuseThe Thirsty Muse
  • Alcohol and the American Writer

Recentelijk opgepikt in een 2de-hands boekenzaak. Aan de hand van vier beroemde Amerikaanse auteurs – William Faulkner, F. Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway en Eugene O’Neill – analyseert Tom Dardis de literaire kwaliteiten en het drinkgedrag van de vier heren.

  • Cover De Illusie van DrankDe illusie van drank
  • Een prikkelend perspectief op proeven

Een jaar geleden kreeg ik het verzoek van Jeroen Derks om eens naar een manuscript te kijken, met de vraag of ik daar een boek van wilde maken en het uitgeven. Met veel interesse dook ik in de materie die hij me voorgeschoteld had. Het was niet alleen boeiend, maar ook heel toegankelijk geschreven, terwijl het hoofdonderwerp niet het gemakkelijkst was om te beschrijven. Helaas moest ik Jeroen teleurstellen aangaande het uitgeven. We zaten tot onze nek in de ‘Zagatti-collectie’ en ‘Whiskyroutes’, dus ik zou het project niet de aandacht kunnen geven die het boek-in-wording en de auteur verdienden. Gelukkig wist ik Jeroen bij een bevriende uitgever ‘onder te brengen’.

  • Cover Schotse Malt WhiskySchotse Malt Whisky
  •  

De sympathieke Zweed Ingvar Rönde is in whiskykringen voornamelijk bekend door zijn uitstekende Engelstalige Malt Whisky Yearbook dat hij sinds 2006 elk jaar uitbrengt via zijn eigen uitgeverij MagDig Media. Het MWY is een geliefd naslagwerk, zowel door de industrie als de consument.

Kennelijk zag de Zweedse uitgever Tukan förlag brood in een wat algemener boek over Schotse whisky en gaf Ingvar in 2018 de opdracht tot het maken van Skottlands bästa whisky. Dat boek is nu ook in het Nederlands verkrijgbaar.