Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Big Peat 10Big Peat, de denkbeeldige eilandbewoner van Douglas Laing, bestaat tien jaar. Big Peat is een van de grootste succesverhalen van de onafhankelijke bottelaar, en dat viert de Laing-familie maar wat graag met een speciale 10-jarige editie.

De Big Peat 10yo is (zoals gebruikelijk) een blend van single malts die exclusief op Islay zijn gedistilleerd, en is gebotteld op 46 procent. Het label is geïnspireerd op een oud plakboek, met daarop een verzameling van emblemen, postzegels en illustraties ter ere van Islay, het thuis van Big Peat. In elke koker zit ook een boekje, waarin de legende van Big Peat staat beschreven.

‘In 2009 bedacht ik een stoere visserman die later Big Peat zou worden’, vertelt Fred Laing, directeur van Douglas Laing. ‘Het merk is daarna met een gemiddelde van 29 procent per jaar gegroeid, en kreeg later gezelschap van Scallywag, Timorous Beastie, Rock Oyster, The Epicurean en The Gauldrons. Ik ben erg blij dat de populariteit van Big Peat blijft stijgen , en dat hij zoveel trouwe fans heeft over de hele wereld.'

In totaal zijn er iets meer dan 10.000 flessen beschikbaar. De adviesprijs is 65 pond.

Officiële proefnotitie

Geur: Turfrook, natte aarde en bladeren en een peperige warmte
Smaak: Gerookte gerst en as van de barbecue, met zeezout en een leerachtige zoetigheid
Afdronk: Lang met ontbijtspek, tabak, geroosterde marshmallows en geblakerd hout