Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Opening Ardnahoe DistilleryDe vlucht met een Saab voor 40 personen van Edinburgh naar Islay was niet echt comfortabel. De ferries vanaf het vaste land konden niet aanleggen in Port Ellen vanwege de storm, maar het kleine vliegtuig vloog wel.

Gelukkig maar, want daardoor konden wij de officiële opening van de Ardnahoe Distillery op Islay bijwonen. Op maandag 15 april 2019 werd deze nieuwe distilleerderij onder grote belangstelling geopend. Ardnahoe is de 9de werkende distilleerderij op dit winderige en mystieke whisky eiland. En zeker niet de lelijkste.

Opening Ardnahoe 03Hunter Laing is een onafhankelijke bottelaar die al een lange geschiedenis achter zich heeft. In 1948 stichtte de zoon van een “whisky broker” een onafhankelijke bottelaar. Tegenwoordig zijn er daar vrij veel van, maar toen was dat nog een bijzonderheid. Tegenwoordig runt Stewart Laing met zijn zonen Andrew en Scott het bedrijf van zijn vader. De groei van het bedrijf is dusdanig dat er nog meer behoefte is ontstaan aan whisky om aan de groeiende vraag te voldoen. En waar kun je beter een nieuwe distilleerderij bouwen dan op Islay, vooral als de voorouders oorspronkelijk van het eiland komen.

En dit is geen kleine distilleerderij. De maximale productiecapaciteit bedraagt maar liefst 1 miljoen liter pure alcohol.In dit eerste productiejaar wordt daarvan al een heel groot deel benut. Iets wat veel goeds beloofd voor de toekomst. Hunter Laing heeft al importeurs in grote delen van de wereld, dus de distributie in de nabije toekomst zit wel snor.

Het uitzicht vanuit het bezoekerscentrum, het café / restaurant en het “stillhouse” over de Sound of Islay richting Jura zijn fantastisch te noemen. Met een glas van een botteling van de Hunter Laing labels (Old Malt Cask, Hepburn’s Choice, Old & Rare, etc.) of alvast wat van de fresh Spirit uit de ketels in de hand kun je zomaar een paar uur wegdromen in het bezoekerscentrum.

Een aanrader als je op Islay bent. Of als whisky in de iets verdere toekomst.